Huom. Tämän sivun ohjeet neuvovat vanhan Moodle-version käytössä. Uusin versio tästä ohjesivusta löytyy todennäköisesti täältä: Johdanto.

Johdanto

MoodleDocsista
Versio hetkellä 17. heinäkuuta 2015 kello 09.44 – tehnyt Mari Jussila (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Moodle on ilmainen, ns. avoimen lähdekoodin oppimisalusta. Se on ladattavissa ilmaiseksi Moodlen sivustolta osoitteesta http://moodle.org.

Moodle soveltuu hyvin erilaisille käyttäjäryhmille ja monenlaisiin käyttötarkoituksiin esimerkiksi opetuksen tukena. Moodlen avulla voidaan julkaista valmiita kursseja ja sivustoja. Moodlen sisältämät ominaisuudet mahdollistavat mm. yhteisöllisen sisällöntuottamisen, interaktiivisen osallistumisen ja materiaalin jakamisen, tarvittaessa rajatulle osallistujajoukolle.

Verkossa tapahtuvaan viestintään ja vuorovaikutukseen välineinä Moodlessa ovat keskustelualue eli foorumi ja reaaliaikaiseen keskusteluun chat. Yhteisöllisen sisällöntuotannon välineenä Moodlessa on wiki-työkalu, joka mahdollistaa tekstin tuottamisen eri osallistujien yhteistyönä. Moodlen työkalupalettiin kuuluvat myös erilaiset kysely-, tentti-, palaute-, tietokanta- ja sanastotyökalut aineistotyökalujen ohella. Työkaluja kutsutaan Moodlessa aktiviteeteiksi.

Moodleen voidaan ladata tiedostoja tai aineisto voidaan laatia Moodlessa hyödyntäen sivu- tai kirja-aineistoja Moodlen tekstieditoria käyttäen. Moodleen voidaan tuoda esim. teksti-, kuva- ja äänitiedostoja, pdf- ja HTML-tiedostoja, linkkejä sekä valmiita ohjelmia, kunhan asennuksen maksimikokoraja tiedostoille ei ylity. Moodle tukee kaikkia yleisimpiä tiedostoformaatteja.

Moodle-kurssi on muokattavissa erilaisten sivupohjien avulla. Organisaation asennuksesta ja valitusta ulkoasuteemasta riippuen muokkausmahdollisuudet saattavat olla rajatut. Opettaja voi hallinnoida kurssejaan piilottamalla tai näyttämällä haluamansa kurssit käyttäjien saataville. Myös kurssin osia voidaan julkaista pikkuhiljaa vasta kurssin edetessä.