Ero sivun ”Työpaja” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Rivi 85: Rivi 85:
'''Huom.''' Opettajan tulee joka tapauksessa aloittaa työpaja ja vaihtaa se asetusten määrittelystä Töiden palautus -vaiheeseen '''ympyrä-ikonista'''.
'''Huom.''' Opettajan tulee joka tapauksessa aloittaa työpaja ja vaihtaa se asetusten määrittelystä Töiden palautus -vaiheeseen '''ympyrä-ikonista'''.


=== Arviointivuorojen jako ===
=== Arviointivuorojen jako käsin tai ilman automatiikkaa ===


Töiden palauttamisen jälkeen tulee vielä määritellä, miten vertaisarviointien antamisen vuorot jaetaan. Avaa työpaja ja valitse Asetukset-lohkosta "Jaa palautteenatovuorot". Tämä tehdään yleensä vasta siinä vaiheessa, kun työt on palautettu. Vertaisarviointivuorot voi jakaa käsin tai satunnaisesti arpomalla. Ajastettu arviointivuoron arpominen on käytössä ainoastaan silloin, kun on vaiheesta toiseen siirtyminen on työpajassa ajastettu (katso kohta "Näkyvyys opiskelijoille" yllä).
Mene asetukset-valikkoon kohtaan '''Jaa palautteenantovuorot'''. Kun et käytä automatiikkaa, voit töiden palauttamisen vaiheessa tai sen jälkeen määritellä, miten vertaisarviointien antamisen vuorot jaetaan: käsin vain satunnaisesti arvonnalla. Ajastettu arviointivuoron arpominen on käytössä ainoastaan silloin, kun on vaiheesta toiseen siirtyminen on työpajassa ajastettu (katso kohta "Näkyvyys opiskelijoille" yllä).


[[File:m26_tyopaja_asetukset4.png|thumb|center|700px]]<br>
[[File:m26_tyopaja_asetukset4.png|thumb|center|700px]]<br>

Versio 20. heinäkuuta 2018 kello 09.01

Työpaja-aktiviteetti sopii vertais- ja itsearviointiin. Opiskelijat voivat työpajassa arvioida ohjatusti toistensa tehtäviä ja/tai omiaan. Opettaja voi myös arpoa arviointivuorot. Opiskelija näkee vain ne työt, joiden arvioijaksi hänet on merkitty.

117309640.png perustuu vaiheittaiseen työskentelyyn. Työpajassa kaikki kurssilaiset etenevät yhteisen, tarkkaan aikataulutetun prosessin mukaisesti. Katso esittelyvideo Työpajasta.

Työpaja-aktiviteetin yläreunassa näkyy opettajalle aina työpajan suunnittelu-työkalu, joka ohjeistaa opettajaa eri vaiheissa annettavista ohjeista ja asetusten määrittelyistä.

m26 tyopaja suunnittelija.png


Työpajan periaatteet

Opiskelijan näkökulmasta työpajan vaiheet:

  1. (Opiskelija ei näe työpajaa vielä)
  2. Palautusvaihe: Opiskelijat tekevät ja palauttavat työnsä. Kukaan opiskelijoista ei näe toistensa töitä.
  3. Vertaisarviointivaihe: Opiskelijoilla on hetken työskentelytauko, kun opettaja jakaa vertaisarviointivuorot. Tämän jälkeen opiskelijat arvioivat toistensa töitä. Oman työn palauttaminen ei ole enää mahdollista. (Työpajan asetusten lisäasetusten kautta pääsee valitsemaan toiminnon Myöhästyneet palautukset: Salli palautukset määräajan jälkeen. Huomaa, että opettajan täytyy käydä erikseen jakamassa vertaisarviointivuorot myöhässä tulleille töille, jos tätä asetusta käytetään.) Kukin opiskelija näkee oman työnsä lisäksi opettajan nimeämien toisten opiskelijoiden työt, ei muita. Näkyvillä olevista töistä joko näkyy kirjoittajan nimi tai ei näy, opettajan valinnan mukaan. Opiskelija näkee saamansa palautteet joko nimellä tai ilman, opettajan valinnan mukaan.
  4. Vertaisarviontien arviointivaihe: Opiskelijan näkökulmasta työskentelytauko
  5. Työpajatyöskentely on päättynyt: Opiskelija saa nähdä opettajan valitsemat vertaistyöt, mutta ei niiden saamia palautteita

Opettajan näkökulmasta työpajan vaiheet:

  1. Määrittelyvaihe: Opettaja kirjoittaa tehtävänannon ja ohjeet vertaisarvionnille, sekä halutessaan vertaisarvioinnin harjoitustehtäviä, joita opiskelijat voivat harjoitusarvioida ennen vertaisarviointien tekemistä. Tässä vaiheessa opettaja myös päättää, näkyvätkö vertaisten nimet vertaisarviointivaiheessa.
  2. Palautusvaihe: Opettaja odottaa, että opiskelijat palauttavat työnsä
  3. Vertaisarviointivaihe: Opettaja joko arpoo tai nimeää kullekin opiskelijalle 1-30 vertaisarvioijaa ja -arviointivuoroa, minkä jälkeen opiskelijat pääsevät arvioimaan annettuja töitä. Myös opettaja voi antaa palautetta töille.
  4. Vertaisarviointien arviointivaihe: Työpaja-aktiviteetti laskee opiskelijoille kaksi arvosanaa: työlle vertaisarvioiden perusteella sekä vertaisarvioinnille annetun arvion keskimääräisen oikeellisuuden perusteella. Opettaja voi halutessaan ohittaa automaattisesti lasketun arvosanan ja antaa oman arvosanansa. LISÄKSI tässä vaiheessa opettaja voi merkitä töitä julkaistuviksi, kun työpajatyöskentely on päättynyt. Nämä opettajan merkitsemät työt näkyvät kaikille opiskelijoille, kun opettaja sulkee työpajan.
  5. Työpaja on suljettu: opettajan erikseen julkaisemat työt näkyvät kaikille opiskelijoille.

Opettaja vaihtaa työpajan vaihetta yleensä käsin painamalla m25 tyopaja-lamppuikoni.png-kuvakkeesta. Vaiheen vaihtumisen voi myös ajastaa. Jos vaiheen vaihtumisen ajastaa, on muistettava myös laittaa vertaisarviointivuorojen arvonta päälle, jotta opiskelijat myös pääsevät tekemään vertaisarvioinnit. Kun työpajassa edetään uuteen vaiheeseen tulee myös huomioida, mitä tehdään niille opiskelijoille jotka eivät ole edellistä vaihetta vielä suorittaneet!

Työpajan käyttöä harkitessa kannattaa huomioida, että vaiheittainen työskentely rajoittaa opettajan joustonantomahdollisuuksia, kuten myöhässä palauttamista ja opiskelijan valintamahdollisuutta, jotka olisivat mahdollisia muita Moodlen aktiviteetteja käytettäessä. Jos haluat opiskelijoita selkeästi ohjaavan vertaistyöskentelyprosessin, työpaja soveltuu ohjaukseen mainiosti.

Työpajan lisääminen

Työpaja lisätään muokkaustilan ollessa päällä kohdasta "Lisää aktiviteetti tai aineisto" > Työpaja.

Yleiset asetukset

Työpajalle tulee tulee antaa nimi ja pidempi kuvaus / tehtävänanto. m34.Työpaja.Yleiset.GIF .

Arvioinnin asetukset

Työpajassa voidaan antaa arvosana sekä työstä että vertaisarvioinnista. Määrittele maksimiarvosanat molemmista.

m34.Arvioinnin asetukset..GIF


Arviointimenetelmä määrittelee käytetyn vertaisarviointitavan ja töiden pisteytystavan. Tähän on neljä eri vaihtoehtoa:

  • Kertyvä arviointi - Määriteltyjen kriteerien perusteella annetaan palaute ja arvosana
  • Kommentit - Määriteltyjen kriteerien perusteella annetaan palaute mutta ei arvosanaa
  • Virheiden määrä - Kommentteja sekä kyllä/ei arvio annetaan määriteltyjen väitteiden suhteen
  • Arviointimatriisi - Annetaan laadullinen arvio määriteltyjen arviointikriteerien perusteella

Huom. Tässä vaiheessa valitaan vasta menetelmä. Valitun menetelmän kriteerit, kommentit, virheiden määrät ja väitteet tai arviontimatriisi lisätään kohdassa asetus-valikon kohdassa Muokkaa arviointimatriisia.

Työn palauttamiseen liittyvät asetukset

m34.Työpaja Työn palauttamiseen liittyvän asetukset.JPG

Arviointiasetukset ja palaute

m34.Työpaja.Arviointiasetukset.JPG


Kun käytetään arviointmatriisia arviointimenetelmänä työpajassa, tulee opettajan määritellä vähintään yksi arviointikriteeri työpajaan ja sen pistetytys. Kullekin arviointikriteerille voi määritellä myös keskenään erilaisia pistemääriä (painotuksen mukaan). Työpajan kokonaisuuden maksimiarvosana voi silti olla esimerkiksi 5, jolloin Moodle skaalaa arviointikriteerien mukaiset pisteet koko työn arvosana-asteikolle.

Esimerkkipalautukset

Jos esimerkkipalautukset ovat käytössä, opiskelijat voivat harjoitella vertaisarviointia esimerkkipalautuksessa ja verrata arviointiaan mallivastaukseen. Esimerkkipalautuksia ei huomioida vertaisarvioinnin arvosanaa laskettaessa.

Näkyvyys opiskelijoille

Töiden palauttamisen ja vertaisarviointijakson voi ajastaa rastittamalla kohta "Vaihda seuraavaan vaiheeseen palautusajan päättymisen jälkeen. Tällöin työpajaan tulee määritellä määräajat sekä töiden palautukselle että arviointivaiheelle.

Kun käytät tätä toimintoa, kannattaa ottaa käyttöön myös arviointivuorojen automaattinen arpominen kohdasta Jaa palautteenantovuorot. Opiskelijat eivät pääse arvioimaan toistensa töitä vaikka työpaja olisi arviointivaiheessa, jos arviointivuoroja ei ole jaettu!

Huom. Opettajan tulee joka tapauksessa aloittaa työpaja ja vaihtaa se asetusten määrittelystä Töiden palautus -vaiheeseen ympyrä-ikonista.

Arviointivuorojen jako käsin tai ilman automatiikkaa

Mene asetukset-valikkoon kohtaan Jaa palautteenantovuorot. Kun et käytä automatiikkaa, voit töiden palauttamisen vaiheessa tai sen jälkeen määritellä, miten vertaisarviointien antamisen vuorot jaetaan: käsin vain satunnaisesti arvonnalla. Ajastettu arviointivuoron arpominen on käytössä ainoastaan silloin, kun on vaiheesta toiseen siirtyminen on työpajassa ajastettu (katso kohta "Näkyvyys opiskelijoille" yllä).

m26 tyopaja asetukset4.png


Usein kysyttyjä kysymyksiä

Videoituja ohjeita Moodlesta
Miten ryhmät toimivat eri aktiviteeteissa?
Miten teen työpajan vertaisarvioinnista täysin anonyymin?
Miten annan opiskelijoille oikeudet arvostella tai kommentoida toistensa tehtävänpalautuksia?