Ero sivun ”Tuo” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
(48 välissä olevaa versiota 6 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{Lohkot}}
{{Rakenna}} {{Moodle 3.3}}
 
{| style="padding: 20px; margin-left:20px; margin-bottom:20px; border:solid; border-color:#aaa; border-width:1px; text-align:left; background-color:#ddffdd;"
|-
|
Tuo-toiminnolla opettaja voi kopioida kurssejaan. Voit kopioida joko koko kurssin tai vain osan kurssista esim. yksittäisen tentin kysymyksineen. Opiskelijoiden tiedot yms. tuotokset eivät kopioidu.
|}
 
=== Materiaalien ja tehtävien kopiointi kurssialueelta toiselle Tuo-toiminnolla ===
=== Materiaalien ja tehtävien kopiointi kurssialueelta toiselle Tuo-toiminnolla ===


Kun olet opettajan roolissa sekä alkuperäisellä että uudella kurssialueella, sinulla on oikeudet myös kopioida kurssien sisältöjä alueelta toiselle. [[Perusta uusi kurssialue|Tilaa ensin uusi, tyhjä kurssialue]]. Huom. opiskelijoiden tuotokset ja tiedot eivät kopioidu Tuo-toiminnolla!
Katso video (Helsingin yliopisto) tai lue ohje alta: {{Moodle 3.5}}
<vimeo>https://vimeo.com/channels/175295/341967044</vimeo>


Tarkista ensiksi Moodlessa '''alkuperäisen kurssialueen nimi '''(se, jolta haluat kopioida sisältöjä: aineistot, aktiviteetit, lohkot).
Kun olet opettajan roolissa sekä alkuperäisellä että uudella kurssialueella, sinulla on oikeudet kopioida/monistaa kurssien sisältöjä alueelta toiselle. Opiskelijoiden tuotokset, suoritustiedot ja jäsenyys eivät kopioidu Tuo-toiminnolla. Voit kopioida kurssin kaikki sisällöt (aineistot ja aktiviteetit) ja rakenteet (osiot/aiheet ja lohkot), tai vain osan niistä, esim. yksittäisen tentin kysymyksineen.


Varsinainen Tuo-toiminto tehdään uudella kurssialueella, joten siirry tyhjälle kurssialueelle ja valitse Asetukset-lohkosta Tuo.<br>
# Jos sinulla ei vielä ole kurssia, jonne haluat sisältöjä kopioida [[Perusta uusi kurssialue|tilaa ensin uusi, tyhj&auml; kurssialue]].
<br>
# Tarkista Moodle-alueen nimi, jonka haluat kopioida. Tarvitset alueen nimen seuraavassa vaiheessa.
[[Image:116654619.png]]<br>
# Mene Moodle-alueelle, jonne haluat kopioida sisällön ja klikkaa oikealta [[Asetukset-valikko|Asetukset-valikkoa]] ja sieltä Tuo (Moodlen aiemmat versiot ks. [[Asetukset-lohko]]).
# Etsi ja valitse kurssi, jolta tiedot tuodaan. Moodle näyttää listassa ensimmäiset 10 kurssia, joilla olet opettajana. Jos haluamasi kurssi ei suoraan näy listassa, käytä Hae-toimintoa (kurssialueen nimellä tai lyhenteellä).
# Valitse kopioitava kurssi ja klikkaa Jatka.
# Määrittele perusasetukset, joiden mukaisesti sisällöt kurssialueelta kopioidaan. Jos haluat tehdä kopion koko kurssin rakenteesta &amp; sisällöistä, valitse kaikki kohdat. '''Huom.''' Jos haluat kopioida Tentti-aktiviteetin kysymyksineen, valitse myös kohta Sisällytä kysymyspankki.
# Klikkaamalla Seuraava-painiketta pääset valitsemaan tarkemmin, mitkä osat kurssista kopioidaan (yksittäisten aineistojen ja aktiviteettien tasolta). Jos kopioit kaiken, klikkaa Hyppää suoraan viimeiseen vaiheeseen.


Etsi kurssi, jolta tiedot tuodaan eli valitse listasta alkuperäinen kurssi. Moodle näyttää listassa ensimmäiset 10 sellaista kurssia, joilla olet opettajana. Jos haluamasi kurssi ei suoraan näy listassa, käytä hakutoimintoa (kurssialueen nimellä) sivun alareunassa. Tee valinta oikean kurssin kohdalta ja valitse sivun alareunasta &quot;Jatka&quot;.
[[Tiedosto:m33_Tuo_Import_Settings.PNG|center|600px]]


[[Image:116654620.png]]
Sisällytä -sivulla valitset aineisto ja aktiviteetti kerrallaan, mitä kopioidaan. Voit halutessasi rastittaa vaikka vain yhden aktiviteetin. Lopuksi klikkaa Seuraava.


Tämän jälkeen voit määritellä sivulla 2. Alkuperäisasetukset, mitkä sisällöt kurssialueelta kopioidaan. Jos haluat tehdä kopion koko kurssin rakenteesta &amp; sisällöistä, valitse kaikki kohdat. Lopuksi paina &quot;Seuraava&quot;.
[[Tiedosto:m28_tuo4.png|thumb|center|700px]]


[[Image:116654623.png]]
8. Valitse tämän jälkeen vielä &quot;Seuraava&quot; ja &quot;Suorita tuonti&quot; ja &quot;Jatka&quot;, kunnes kopiointi on kokonaan valmis.  


Seuraavalla sivulla 3. Skeeman asetukset, pääset valitsemaan vielä yksityiskohtaisemmin, mitkä aktiviteetit ja aineistot kopioidaan. Voit halutessasi rastittaa vaikka vain yhden ainoan aktiviteetin tai kaikki (ja poistaa turhat kopiokurssilta lopuksi). Lopuksi paina &quot;Seuraava&quot;.
Lopussa sinulla on uudella kurssialueellasi alkuperäisen kurssialueen rakenne ja sisällöt kopioina.


[[Image:116654624.png]]<br>
'''Muistathan muokata uudella kurssilla aktiviteettien ajastukset ja ohjeiden päivämäärät uuden opetuksesi mukaisiksi! '''Kannattaa myös nimetä kurssit selvästi niin, että opiskelijat ja opettajat erottavat eri versiot toisistaan esim. lukukauden mukaan.


Valitse tämän jälkeen vielä &quot;Seuraava&quot; &gt; &quot;Suorita tuonti&quot; ja &quot;Jatka&quot;, kunnes tuonti on valmis. Lopuksi sinulla on uudella kurssialueellasi alkuperäisen kurssialueen rakenne ja sisällöt kopioina. '''Muista muokata uudella kurssilla aktiviteettien ajastukset ja ohjeiden päivämäärät uuden opetuksesi mukaisiksi! '''Kannattaa myös nimetä kurssit selvästi niin, että opiskelijat ja opettajat erottavat ne toisistaan.
=== Orvot aktiviteetit (versio 3.0)===


Tarkista lopuksi myös, että uudella kurssillasi on sama määrä aiheita / osioita keskipalstassa kuin alkuperäisellä kurssillasi, jotta kaikki sisällöt näkyvät. Saat aiheita lisättyä / vähennettyä sivun alareunan painikkeista (muokkaustila päällä):
{{Moodle 3.0}}
Moodlen versiosta 3.3 lähtien ei ole ns. orpoja aktiviteetteja vaan Tuo-toiminto luo automaattisesti oikean määrän aiheita/osioita.  


[[Image:116654648.png]]
Tarkista lopuksi myös, että uudella kurssillasi on sama määrä aiheita / osioita keskipalstassa kuin alkuperäisellä kurssillasi, jotta kaikki sisällöt näkyvät. Muuten Moodle varoittaa sinua ns. orvoista aktiviteeteista. Saat lisättyä ja vähennettyä aiheita/viikkoja/osioita kurssin asetuksista (Kurssiformaatti > Viikkojen/aiheiden määrä) tai suoraan sivun alareunan plus- ja miinus -painikkeista (muokkaustilan ollessa päällä):


{| style="padding: 10px; margin-left:20px; border:solid; border-color:#aaa; border-width:1px; text-align:left; background-color:#FCF8C4;"
===Kurssipohjat===
|-
|
== Huomioitavaa Tuo-toiminnossa ==


# '''Ennen kesää 2012 eli 1.9 Moodle-versioon tehdyistä kursseista ei Tuo-toiminnolla siirry uudelle kurssialueelle ns. perinteiset kurssitiedostot!''' Tämä johtuu tiedostonhallinnan uudistumisesta kesällä 2012, kun HY:ssä siirryttiin Moodlen 2-versioon. '''Tarkista aina kurssialueesi Tuo-toiminnon jälkeen''' (mikä kannattaa kaikissa tapauksissa) ja lisää tarvittaessa kurssialueelle kuvatiedostot ja liitetiedostot uudelleen, oikeille paikoilleen. Mikäli sinulla ei ole tiedostoja omalla työasemallasi tallessa, voit ladata ne talteen vanhalta kurssialueeltasi Moodlesta (Asetukset-lohkossa näkyvä kansio &quot;Perinteiset kurssitiedostot&quot;). Jos alkuperäinen kurssialue on luotu kesän 2012 jälkeen, kopioi Tuo-toiminto myös kaikki kurssialueen tiedostot.
Joillakin organisaatioilla on kurssipohjia käytössä, lue niistä  lisää [[Organisaatiokohtaiset|oman organisaatiosi ohjeista]]. Esim. Helsingin yliopistossa [[HY-Kurssipohjat|kurssipohjia]] on käytössä.
# Tuo-toiminto '''kopioi myös kurssialueiden aiheiden kuvaukset ja kaikki kalenterimerkinnät'''. Jos et tarvitse vanhan kurssin kalenterimerkintöjä, voit poistaa ne erikseen Asetukset/Nollaa-toiminnolla.
# Tuo-toiminto '''kopioi myös ryhmäjaon rakenteet''' (ryhmien nimet) sekä ryhmien pohjalta luodut ryhmittelyt. Ryhmäasetukset kopioituvat myös eli jos kurssilla on keskustelualue, jossa on ryhmäasetus &quot;Erilliset ryhmät&quot; päällä, eivät opiskelijat pääse keskustelemaan ennenkuin heidät on liitetty johonkin ryhmään uudella kurssialueella. Jos ryhmiä ei tarvita ollenkaan uudella kurssialueella, ne on helppo poistaa kerralla käyttäjänhallinnassa (Asetukset-lohko &gt; Kurssin ylläpito &gt; Käyttäjänhallinta &gt; Ryhmät). Poisto on kätevintä tehdä Nollaa-toiminnolla, jos kurssialueella on ryhmittelyjä käytössä (Asetukset &gt; Kurssin ylläpito &gt; Nollaa &gt; Ryhmät &gt; Poista kaikki ryhmät &amp; Poista kaikki ryhmittelyt &amp; Poista kaikki ryhmät ryhmittelyistä.
|}


=== Usein kysyttyjä kysymyksiä ===
* [[Usein kysytyt kysymykset | Miksi Tuo-toiminnolla ei saa kopioitua kaikkea sisältöä?]]


==== Usein kysyttyjä kysymyksiä ====
[[Luokka: Rakenna]]
   
{| border="1"
|-
| [https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=88712263 Miksi Tuo-toiminnolla ei saa kopioitua kaikkea sisältöä?] <br>
|}

Versio 20. heinäkuuta 2021 kello 12.32

Malline:Moodle 3.3

Tuo-toiminnolla opettaja voi kopioida kurssejaan. Voit kopioida joko koko kurssin tai vain osan kurssista esim. yksittäisen tentin kysymyksineen. Opiskelijoiden tiedot yms. tuotokset eivät kopioidu.

Materiaalien ja tehtävien kopiointi kurssialueelta toiselle Tuo-toiminnolla

Katso video (Helsingin yliopisto) tai lue ohje alta: Malline:Moodle 3.5

Kun olet opettajan roolissa sekä alkuperäisellä että uudella kurssialueella, sinulla on oikeudet kopioida/monistaa kurssien sisältöjä alueelta toiselle. Opiskelijoiden tuotokset, suoritustiedot ja jäsenyys eivät kopioidu Tuo-toiminnolla. Voit kopioida kurssin kaikki sisällöt (aineistot ja aktiviteetit) ja rakenteet (osiot/aiheet ja lohkot), tai vain osan niistä, esim. yksittäisen tentin kysymyksineen.

  1. Jos sinulla ei vielä ole kurssia, jonne haluat sisältöjä kopioida tilaa ensin uusi, tyhjä kurssialue.
  2. Tarkista Moodle-alueen nimi, jonka haluat kopioida. Tarvitset alueen nimen seuraavassa vaiheessa.
  3. Mene Moodle-alueelle, jonne haluat kopioida sisällön ja klikkaa oikealta Asetukset-valikkoa ja sieltä Tuo (Moodlen aiemmat versiot ks. Asetukset-lohko).
  4. Etsi ja valitse kurssi, jolta tiedot tuodaan. Moodle näyttää listassa ensimmäiset 10 kurssia, joilla olet opettajana. Jos haluamasi kurssi ei suoraan näy listassa, käytä Hae-toimintoa (kurssialueen nimellä tai lyhenteellä).
  5. Valitse kopioitava kurssi ja klikkaa Jatka.
  6. Määrittele perusasetukset, joiden mukaisesti sisällöt kurssialueelta kopioidaan. Jos haluat tehdä kopion koko kurssin rakenteesta & sisällöistä, valitse kaikki kohdat. Huom. Jos haluat kopioida Tentti-aktiviteetin kysymyksineen, valitse myös kohta Sisällytä kysymyspankki.
  7. Klikkaamalla Seuraava-painiketta pääset valitsemaan tarkemmin, mitkä osat kurssista kopioidaan (yksittäisten aineistojen ja aktiviteettien tasolta). Jos kopioit kaiken, klikkaa Hyppää suoraan viimeiseen vaiheeseen.
m33 Tuo Import Settings.PNG

Sisällytä -sivulla valitset aineisto ja aktiviteetti kerrallaan, mitä kopioidaan. Voit halutessasi rastittaa vaikka vain yhden aktiviteetin. Lopuksi klikkaa Seuraava.

m28 tuo4.png

8. Valitse tämän jälkeen vielä "Seuraava" ja "Suorita tuonti" ja "Jatka", kunnes kopiointi on kokonaan valmis.

Lopussa sinulla on uudella kurssialueellasi alkuperäisen kurssialueen rakenne ja sisällöt kopioina.

Muistathan muokata uudella kurssilla aktiviteettien ajastukset ja ohjeiden päivämäärät uuden opetuksesi mukaisiksi! Kannattaa myös nimetä kurssit selvästi niin, että opiskelijat ja opettajat erottavat eri versiot toisistaan esim. lukukauden mukaan.

Orvot aktiviteetit (versio 3.0)

Malline:Moodle 3.0 Moodlen versiosta 3.3 lähtien ei ole ns. orpoja aktiviteetteja vaan Tuo-toiminto luo automaattisesti oikean määrän aiheita/osioita.

Tarkista lopuksi myös, että uudella kurssillasi on sama määrä aiheita / osioita keskipalstassa kuin alkuperäisellä kurssillasi, jotta kaikki sisällöt näkyvät. Muuten Moodle varoittaa sinua ns. orvoista aktiviteeteista. Saat lisättyä ja vähennettyä aiheita/viikkoja/osioita kurssin asetuksista (Kurssiformaatti > Viikkojen/aiheiden määrä) tai suoraan sivun alareunan plus- ja miinus -painikkeista (muokkaustilan ollessa päällä):

Kurssipohjat

Joillakin organisaatioilla on kurssipohjia käytössä, lue niistä lisää oman organisaatiosi ohjeista. Esim. Helsingin yliopistossa kurssipohjia on käytössä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä