Kurssin etusivu

MoodleDocsista
Versio hetkellä 25. kesäkuuta 2018 kello 11.41 – tehnyt Margit Koivumaa (keskustelu | muokkaukset) (→‎3. Navigointi-valikko)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Malline:Moodle 3.0

Kurssin perustaminen

Kurssien perustaminen on esitelty omalla sivullaan. Katso myös organisaatiokohtaiset ohjeet!

Kurssin etusivun osat

Videoissa What is a course? ja Course layout on englanniksi ohjeita kurssin etusivun rakentamiseen.

Kurssin etusivun ulkoasu ja sisältö vaihtelee kunkin organisaation valitseman ulkoasuteeman, kuvituksen ja Moodle-version mukaan. Alla on kuva niin sanottua Clean-teemaa käyttävästä esimerkkikurssista:

m30 kurssin osat.png

Kurssi muodostuu ylä- ja alapalkista, sekä keskipalstan aiheista ja reunoilla olevista lohkoista.

1. Yläpalkki: navigointi ja hallinnointi

Yläpalkki sisältää yleensä organisaation omaa tietoa sekä navigointipolun (murupolun), jonka avulla pääset liikkumaan sivustohierarkiassa. Yläpalkista pääset myös hallinnoimaan omia tietojasi ja kirjautumaan sisään tai ulos. Palkin oikeasa reunassa on painike muokkaustilan kytkemiseksi päälle tai pois. Ylläpitäjä voi sallia myös käytetyn kielen valitsemisen.

Yläpalkin navigointipolusta ja muista sivun linkeistä voit tarvittaessa avata Moodle-näkymiä myös useaan eri selainikkunaan tai välilehteen napsauttamalla linkin päällä hiiren kakkospainikkeella.

2. Keskipalsta: Kurssin sisältö

Keskipalstassa on kurssialueen varsinainen sisältö opettajan jäsentämänä aiheissa/oisioissa. Ylinnä on kurssin "yleinen yhteenveto", jossa on valmiina Uutiset-keskustelualue. Muut aiheet tai osiot on oletusarvoisesti joko numeroitu tai esitetty viikoittain päivämäärinä. Tämän, samoin kuin lohkojen määrän, saat muokattua kurssialueen asetuksista.

Keskipalstaan voit lisätä kahdentyyppisiä sisältöjä: aineistoja ja aktiviteetteja.

  • Aineistot ovat materiaaleja, joita vain opettaja-oikeuksin kurssialueella olevat saavat lisätä esim. kurssin digitaaliset oppimateriaalit
  • Aktiviteetit ovat kurssin työkaluja; työskentelyä, johon opiskelijat osallistuvat esim. keskusteluviestien lähettäminen tai tentin tekeminen

3. Navigointi-valikko

Navigointi-valikko löytyy vasemmalta. Sen voi piilottaa ja saada näkyviin Boost hampurilainen.PNG hampurilaisikonista. Valikosta pääset mm. siirtymään suoraan kurssin osioihin ja Katsaus kursseistani -sivulle. Malline:Moodle 3.2

Moodlen aiemmat versiot ks.Navigointi-lohko.


4. Asetukset-valikko

Asetukset-valikko löytyy oikealta yläkulmasta Boost ratas.PNG ratas-symbolin takaa. Asetukset-valikossa on tärkeitä työkaluja opettajalle: sieltä saa mm. muokkaustilan päälle sekä muokattua kurssin asetuksia. Malline:Moodle 3.2

Valikon sisältö riippuu siitä, millä roolilla Moodle-kurssilla ollaan, ks. Roolistasi ja oikeuksistasi. Opiskelija näkee Asetukset-valikossa vain kohdan Poista minut kurssilta.

Myös tehtävissä ja aineistoissa on sama Boost ratas.PNG ratas-symboli, josta opettaja pääsee muokkaamaan ko. aktiviteetin/aineiston asetuksia. Tarjolla olevat asetukset riippuvat aineistoisto/aktiviteetista.

Moodlen aiemmissa versioissa on Asetukset-lohko, joka yleensä vasemmalla puolella Navigointi-lohkon alapuolella.

5. Lohkot

Lohkoilla voit parantaa mm. kurssilla navigointia (esim. Aktiviteetit-lohko ja Hae keskusteluista -lohko) ja kurssin toimintaa (esim. Tulevat tapahtumat -lohko). Moodle-kurssilla on yleensä valmiina oletusarvoisesti yksi lohko, Viimeisimmät uutiset. Tuossa lohkossa näkyy Uutiset-alueen tiedotteet. Käytetyin lohko lienee Tekstilohko, johon opettaja voi lisätä haluamaansa sisältöä.

Huomaa, että lohkot eivät näy Moodle Mobile Appilla, joten älä laita mitään oleellista tietoa lohkoihin.

Opettaja voi lisätä alueelleen muita lohkoja Lisää lohko -painikkeella, joka löytyy Navigointi-valikon alapuolella, kun muokkaustila on päällä. Lohkoja voidaan muokata ja niiden paikkaa kurssin sivulla muuttaa. Lohkojen saatavuus riippuu organisaation tekemistä valinnoista.

6. Alapalkki

Jokaisen kurssialueen sivun alareunassa on linkki ko. sivua koskevaan ohjeeseen Moodle Docs -sivustolla (ko. kielellä).

Kurssin aiheiden ja lohkojen siirtäminen

Kun muokkaustila on päällä, voit muokata kurssin keskipalstan osioiden ts. aiheiden paikkaa raahaa ja pudota (drag and drop) -toiminnolla.

Laita muokkaustila päälle, jolloin sivulla näkyy moveajax24.png siirtokuvakkeita. Tartu kuvakkeeseen, raahaa ja pudota sisältö haluamaasi kohtaan. Jos sivu on hyvin pitkä, siirtäminen voi olla hankalaa. Silloin voit raahaamisen sijasta napauttaa hiirellä siirtokuvaketta, jolloin saat näkyviin listan sivun elementeistä. Valitse minkä elementin jälkeen haluat siirrettävän kohteen tulevan.

Kurssin asetukset

Kurssin perusasetukset (mm. nimi, lyhenne, kuvaus, kurssin aloitus- ja päättymispäivä) löytyvät Asetukset-valikosta kohdasta Muokkaa asetuksia. Malline:Moodle 3.2 Moodlen aiemmissa versioissa ks. Asetukset-lohko.

Kurssin aiheiden poistaminen

Mikäli haluat poistaa kokonaisen aiheen, valitse aiheen otsikon tasolta Muokkaa > Poista.

Jos aihe on tyhjä ja kurssialueen alareunassa, saat poistettua aiheen myös +/- kohdan miinuspainikkeesta muokkaustilan ollessa päällä.

Versiossa 3.3 aiheen voi poistaa vain ko. aiheen kohdalta ja alareunasta voit lisätä aiheita. Malline:Moodle 3.3

note icon.png Huomaa: Kaikki aiheen sisältö poistetaan myös. Aiheen poistamista ei voi perua.


Poistetut aineistot ja aktiviteetit löytyvät Roskakorista Roskakorista ylläpidon määrittemän ajan ajan ks. Asetukset-lohko. Aineistot ja aktiviteetit voi palauttaa Roskakorista tarvittaessa. Malline:Moodle 3.1

Kurssien poistaminen

Yleensä opettaja ei saa poistaa kurssia itse. Oman organisaation Moodle-tuesta saat tästä lisätietoa.

Katso myös sivu Kurssialueen uudelleenkäyttö.

Vinkkejä

Jos kurssissa on paljon osia ja materiaaleja, kurssisivusta tulee helposti niin pitkä, että liikkuminen sillä on vaikeaa.

  • Käytä mieluummin kansioita tai kirjoja, jos kurssiosiossa on paljon tiedostoja tai sivumuotoisia aineistoja.
  • Käytä piilotettuja aiheita ja julkaise niitä opiskelijoille pikkuhiljaa.
  • Valitse kurssin asetuksista osioiden taitto sivulle: yksi kerrallaan.
  • Hyödynnä "piilossa, mutta pääsy sallittu" ominaisuutta. Malline:Moodle 3.3

Katso myös

Muokkaustila
Kurssin asetukset
Lisää sisältö kurssille (aineistot, aktiviteetit, lohkot)
Tekstin muotoileminen
Käyttäjähallinta
Pikaopas opettajalle