Kurssialueen rakenne, navigointi ja hallinnointi Clean

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Malline:Moodle 3.0Malline:Moodle 3.1

Huom. Jos käytät Moodlen uudempaa versiota ks. Kurssialueen rakenne, navigointi ja hallinnointi.

Kurssialue

Peruskäsitteitä

  • Moodlen etusivulla: kurssit on jaettu kategorioihin yleensä tiedekuntien ja yksiköiden mukaan, jotta kurssialueet olisi helpompi löytää.
  • Käyttäjät ovat kurssialueella roolissa, joita ovat yleisimmin Opettaja ja Opiskelija

Rakenne

Rakenne Moodlessa on vastaava kuin kansiohierarkiassa. Moodlen pääsivu on juuri, jonka "alikansioina" löytyy kurssialueita, joiden alla ovat osiot (viikot tai teemat), joiden alla ovat yksittäiset aineistot kuten kurssimateriaalit ja tehtävät.

m25 moodle kurssin etusivun palstat.png

Kurssin perusrakenne Moodlessa

Kurssin etusivun perusrakenne riippuu organisaatiosi hyödyntämästä Moodlen teemasta. Usein kurssin sisältö rakentuu sivun leveämpään keskipalstaan allekkain ja sivua kiertävät erilaiset lohkot (vain toisessa reunassa tai molemmissa).

1. Yläpalkki: navigointi ja hallinnointi

Yläpalkki käsittää yleensä organisaation omaa tietoa (logo) sekä navigointipolun (ns. "leivänmurut"). Olitpa millä tahansa sivulla Moodlessa, pääset sivun "yläpalkin" kautta liikkumaan sivustohierarkiassa, hallinnoimaan tunnukseesi liittyviä tietoja, kirjautumaan sisään ja ulos sekä laittamaan muokkaustilan päälle/pois.

Siirtyminen paikasta toiseen kurssialueen sisällä on helppoa yläpalkin navigointipolun avulla. Siitä pääset palaamaan myös aina koko Moodlen etusivulle tai "Katsaus kursseistani" sivullesi. Yläpalkin navigointipolusta voit tarvittaessa avata Moodle-näkymiä myös useaan eri selainikkunaan tai välilehteen klikkaamalla linkin päällä hiiren oikeanpuoleisella napilla. Näin työskentely esimerkiksi kurssialueen muokkaamisessa helpottuu.

2. Keskipalsta: Kurssisisältö

Keskipalstassa on kurssialueen varsinainen sisältö ohjeineen ja työskentelypaikkoineen opettajan sopivasti jäsentäminä. Ylinnä on kurssin "yleinen yhteenveto" tai ns. nolla/yleis-osio, jossa on valmiina Uutiset-keskustelualue. Yleiseen yhteenvetoon voi myös liittää kuva-aiheen ja otsikon kurssille. Alla olevat muut aiheet tai osiot on oletusarvoisesti numeroitu. Numeroinnin tilalle saa myös vaihdettua päivämäärät, jos haluat käyttää viikkomuotoista kurssirakennetta. Tämän, samoin kuin lohkojen määrän, saat muokattua kurssialueen asetuksista Asetukset-lohko-lohkosta.

Keskipalstaan voit lisätä kahdentyyppisiä sisältöjä: aineistoja ja aktiviteetteja.

  • Aineistot ovat haluamiasi tausta- ja ohjemateriaaleja, joita vain opettaja-oikeuksilla kurssialueella olevat saavat lisätä, ja kaikki osallistujat näkevät ne.
  • Aktiviteetit taas ovat kurssin toimintoja; työskentelyä, johon opiskelijat osallistuvat.

3. Vasen ja oikea sivupalkki: kurssityöskentelyä tukeva tiedotus ja linkit

Sekä Moodlen pääsivulla että kurssialueilla on näkymän oikeassa ja vasemmassa reunassa palkit, joissa oletusarvoisesti on valmiina joitakin lohkoja, joiden sisältönä on kurssityöskentelyä helpottavia työvälineitä. Niillä helpotat kurssin tiedottamista, lisäät sosiaalisuuden tunnetta ja ohjaat opiskelijoiden huomiota.

Lohkoilla nopeutat kurssialueella liikkumista, tiedotat ajankohtaisista asioista ja yleisesti lisäät osallistujien tietoisuutta kurssityöskentelystä ja siihen osallistujista. Lohkoilla siis tuetaan osallistujien työskentelyä, mutta varsinaisia kurssisisältöjä niihin ei voi laittaa. Katso myös lohkojen siirtäminen "telakkaan".
Lohkojen telakointi

Kaikkia kurssialueen lohkoja voi "telakoida" eli siirtää kurssialueen vasempaan reunaan välilehdiksi, mikäli se on organisaatiosi Moodle-asennuksessa sallittua. Telakointi on käyttäjäkohtainen ominaisuus eli opettajan tekemä lohkojen telakointi ei vaikuta opiskelijoiden näkymään! Opettaja voi kyllä halutessaan estää lohkon telakointimahdollisuudet opiskelijoilta (muokkaa lohkon asetuksista kohtaa "Salli käyttäjän telakoida tämä lohko"). Tämä on kätevää silloin, jos opettaja haluaa, että tietyt asiat säilyvät kaikilla kurssin etusivulla aina näkyvissä.

Telakointiin on oma painikkeensa jokaisen lohkon oikeassa ylänurkassa. Telakointi laitetaan päälle ja puretaan samasta painikkeesta.

92635217.png

Sisältöjen siirtäminen

Moodlessa toimii sisältöjen siirtäminen ns. raahaamalla. Eli laita muokkaustila päälle ja tartu nuolipainikkeesta m25 siirra ikoni.png kiinni (hiiren vasen nappi) ja raahaa ko. aihe, osio, aineisto, lohko tai akitiviteetti haluamaasi paikkaan kurssisivulla. Jos siirrät näin kokonaisen aiheen, sen sisältämät aineistot ja aktiviteetit siirtyvät mukana.

Tiedostojen lisääminenkin onnistuu raahaamalla, lue lisää sivuilta: Tiedosto ja Kuvan lisääminen.

Ohjeet Moodlen toimintoihin

Moodlessa sivun alatunnisteessa näkyy aina linkki "Tämä sivu Moodle docs sivustolla". Linkki neuvoo sinut aina oikeaan kohtaan opettajan opasta, joten sitä kannattaa hyödyntää Moodle-kurssia rakennettaessa ja myös opetuksen aikana.

m26 linkki alatunnisteessa.png

Linkkien avaaminen Moodlessa

Moodlessa linkit, kuten esimerkiksi yllä mainittu alatunnisteessa oleva linkki Moodle-ohjeisiin, avautuu aina oletuksena samaan selainikkunaan. Mikäli haluat avata linkin uuteen selainikkunaan tai uuteen selaimen välilehteen, valitse linkin päällä hiiren oikeanpuoleisesta painikkeesta kohta "Avaa uuteen ikkunaan/avaa uuteen välilehteen" tai "Open Link in New Window/Tab".

Vie hiiri linkin päälle ja valitse oikeanpuoleisesta hiiren painikkeesta haluamasi linkin avaustapa esimerkiksi selaimen uuteen välilehteen:

m26 linkki uusi välilehti.png