Ero sivun ”Usein kysytyt kysymykset” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Rivi 3: Rivi 3:
== Miksi en pysty muokkaamaan tenttiä kokeiltuani sitä opiskelijan roolissa? ==
== Miksi en pysty muokkaamaan tenttiä kokeiltuani sitä opiskelijan roolissa? ==


Jos opettaja kokeilee opiskelijatilassa tenttiä, ja lähettää tentin arvosteltavaksi, tenttiin ei enää pysty lisäämään kysymyksiä. Yksittäisten tenttikysymyksiä pääsee edelleen muokkaamaan esimerkiksi korjaamaan kirjoitusvirheet. Ratkaisuna kannattaa monistaa tehty tentti (Muokkaustila päälle > Valitse tentin kohdalta Kopioi). Tentin kopioinnissa suorituskerrat eivät kopioidu, mutta tentin asetukset säilyvät. Kopiointi on opettajan kannalta helpompi kuin tentin poistaminen, jolloin pitää tehdä kaikki asetukset alusta asti uudelleen ja lisätä tenttiin kysymykset uudelleen.
Jos opettaja kokeilee tenttiä opiskelijaroolissa, ja lähettää tentin arvosteltavaksi, tenttiin ei enää pysty lisäämään kysymyksiä. Yksittäisten tenttikysymyksiä pääsee edelleen muokkaamaan ja esimerkiksi korjaamaan kirjoitusvirheet. Ratkaisuna kannattaa monistaa tehty tentti (Muokkaustila päälle > Valitse tentin kohdalta Kopioi). Tentin kopioinnissa suorituskerrat eivät kopioidu, mutta tentin asetukset säilyvät. Kopiointi on opettajan kannalta helpompi kuin tentin poistaminen, jolloin pitää tehdä kaikki asetukset alusta asti uudelleen ja lisätä tenttiin kysymykset uudelleen.


'''Ongelman voi kiertää testaamalla tenttiä muokkaustilan Esikatselu-välilehdellä. Esikatselu-tilassa tentin voi täyttää ja lähettää arvosteltavaksi, ja silti lisätä siihen kysymyksiä myöhemmin.'''
'''Ongelman voi kiertää testaamalla tenttiä muokkaustilan Esikatselu-välilehdellä. Esikatselu-tilassa tentin voi täyttää ja lähettää arvosteltavaksi, ja silti lisätä siihen kysymyksiä myöhemmin.'''

Versio 26. maaliskuuta 2019 kello 10.50

Sisällysluettelo

Miksi en pysty muokkaamaan tenttiä kokeiltuani sitä opiskelijan roolissa?

Jos opettaja kokeilee tenttiä opiskelijaroolissa, ja lähettää tentin arvosteltavaksi, tenttiin ei enää pysty lisäämään kysymyksiä. Yksittäisten tenttikysymyksiä pääsee edelleen muokkaamaan ja esimerkiksi korjaamaan kirjoitusvirheet. Ratkaisuna kannattaa monistaa tehty tentti (Muokkaustila päälle > Valitse tentin kohdalta Kopioi). Tentin kopioinnissa suorituskerrat eivät kopioidu, mutta tentin asetukset säilyvät. Kopiointi on opettajan kannalta helpompi kuin tentin poistaminen, jolloin pitää tehdä kaikki asetukset alusta asti uudelleen ja lisätä tenttiin kysymykset uudelleen.

Ongelman voi kiertää testaamalla tenttiä muokkaustilan Esikatselu-välilehdellä. Esikatselu-tilassa tentin voi täyttää ja lähettää arvosteltavaksi, ja silti lisätä siihen kysymyksiä myöhemmin.

Miksi saan Moodlesta postia opiskelijoiden palautettua tehtäviään?

Tehtävä-aktiviteetin asetuksissa kohdassa Ilmoitukset määritellään, milloin opettaja saa ilmoituksen palautuksista. Oletuksena ilmoituksia ei tule. Kohdassa voi myös määritellä, että myöhästyneistä palautuksista tulee ilmoitus. Asetukset koskevat kaikkia opettajia, joten jos kurssilla on useampia opettajia, yhden opettajan tekemä asetus saa ilmoitukset lähtemään kaikille muillekin. Jos et halua toisen opettajan tilaamia ilmoituksia. muuta viestiasetuksia omassa profiilissasi.

Miksi Tuo-toiminnolla ei saa kopioitua kaikkea sisältöä?

Tuo-toiminnolla voi kopioida kurssille luodut aktiviteetit ja aineistot, kysymyspankin sekä rakenteet (osiot/aiheet ja lohkot). Opiskelijoiden tuottama sisältö ei kopioidu. Opiskelijoiden tietokantaan tai sanastoon tekemät tietueet voi kopoida uudelle kurssialueelle tekemällä erillisen tietueiden siirron (siirry ko. aktiviteettiin > valitse Asetukset-lohkosta Vie).

Mikä on kurssialueeni osoite?

Kurssialueen osoitteen näet selaimen osoiterivillä silloin, kun olet kurssialueen etusivulla. Osoitteen voi esimerkiksi lähettää sähköpostilla suoraan opiskelijoille, jolloin heidän ei tarvitse etsiä aluetta Moodlen kurssilistauksista.

kurssiosoite.PNG

Miten annan opiskelijalle automaattipalautetta tehtävästä?

Tehtävä-aktiviteetissa ei ole automaattipalautteen mahdollisuutta, mutta sellaisen voi rakentaa suoritusten seurannan avulla.

  • Ota kurssialueella käyttöön opiskelijoiden suoritusten seuranta. (Oletuksena se on pois päältä.) Muokkaa kurssin asetuksia avaamalla kurssin etusivulta > Asetukset-lohko > Muokkaa asetuksia > Suoritusten seuranta > "Ota opiskelijoiden suoritusten seuranta käyttöön" > Kyllä > Tallenna muutokset.
  • Luo kurssille uusi tehtävä kohdasta "Lisää aktiviteetti tai aineisto". Määrittele tehtävään haluamasi arviointiasetukset (esim. hyväksytty/täydennettävä tai asteikko 0-5=). Valitse lisäksi asetussivun lopusta, kohdasta "Opiskelijoiden edistyminen" > Suoritusten seuranta > Näytä tämä kohde suoritetuksi kun ehdot täyttyvät > Opiskelijan on palautettava tehtävä saadakseen suoritusmerkinnän. Tallenna ja palaa kurssille.
  • Luo kurssille tämän jälkeen uusi alasivu (Lisää aktiviteetti tai aineisto > Sivu). Kirjaa sivulle, kohtaan "Sivun sisältö", opiskelijoillesi näytettävä mallivastaus, itsearvioinnin ohje tai tarkistuslista. Valitse lisäksi kohdassa "Rajoita pääsy" > Lisää rajoitus > Aktiviteetin suoritus -> Valitse pudotusvalikosta äsken luomasi oppimistehtävä. Tallenna sivu.

Sivu, jolla mallivastaus on, ei näy opiskelijoille ennen kuin he ovat palauttaaneet oman työnsä oppimistehtävään. Moodle julkaisee mallivastauksen automaattisesti niille, jotka ovat suorittaneet tehtävän.

Miten annan opiskelijoille oikeuden arvioida keskustelualueen viestejä?

Luo ensin kurssillesi keskustelualue, jossa valitset asetuksista arviointitoiminnot käyttöön. Voit valita esimerkiksi "Arvioinnit/Arviointien käyttöperiaate" -kentän arvoksi "Arviointien keskiarvo", jos haluat että opiskelijan saama arvosana muodostuu hänen saamiensa arvioiden keskiarvosta. Arviointi-kenttään valitset mieleisesi asteikon, esim. "5" tarkoittaa asteikkoa, joka saa arvoja väliltä 0 ja 5.

Seuraavaksi määrittele keskustelualueen asetuksista opiskelijoillesi oikeus arvioida keskustelualueen viestejä. Valitse Asetukset-valikosta kohta "Oikeudet". Etsi listasta rivi "Viestien arviointi" ja valitse ko. rivin roolien alta pieni sininen plus-painike (viemällä hiiren plusmerkin päälle, näet tekstin "Salli"). Saat näkyviin uuden valintaikkunan, jossa lukee Salli rooli: Valitse lisättävä rooli sallittujen roolien listalle kontekstissa Keskustelualue: Keskustelualueen nimi, kyky Viestien arviointi:

Valitse sivulla rooleista "Student". Nyt Student-rooli näkyy oikeuslistassa "Viestien arviointi" kohdassa ja opiskelijat voivat arvioida keskustelualuella toistensa viestejä.

Opiskelijat näkevät toisten viesteille antamansa arvosanan, mutta eivät näe muiden muille antamia arvosanoja. Opiskelijat eivät voi arvostella omia viestejään, mutta näkevät omien viestiensä saaman keskiarvon (sekä arviointeja antaneiden henkilöiden lukumäärän suluissa). Yksittäisen viestin arvosanaksi tulee keskiarvo kaikista opiskelijoiden ja opettajien antamista arvosanoista. Keskustelualueen arvosanaksi arviointikirjaan tulee keskiarvo kaikkien yksittäisten viestien arvosanoista.

Arvioinnin salliminen tällä tavalla koskee vain ko. keskustelualuetta, ei koko kurssialuetta!

Miten annan opiskelijoille oikeudet arvostella tai kommentoida toistensa tehtävänpalautuksia?

  • Siirry tehtäväaktiviteettiin ja valitse Asetukset / Paikallisesti jaetut roolit. Anna haluamillesi opiskelijoille "non-editing teacher" -rooli.
  • Nyt opiskelijoilla on opettajaoikeudet ko. yksilötehtävässä. Huomaa, että he tarvitsevat perehdytystä tai opastusta tehtäväaktiviteetin opettajakäyttöliittymän käytössä. Lisäksi on sovittava yhteisistä pelisäännöistä, kuten miten kukin opiskelija merkitsee oman kommenttinsa tehtävään.
  • Useissa tapauksissa vertaisarviointi on kätevintä toteuttaa keskustelualueella tai tätä varten suunnitellussa työpaja-aktiviteetissa! Työpajassa kaikki opiskelijat palauttavat töitään yhteisessä aikataulussa (5 eri vaiheessa). Mutta jos vain osa opiskelijoista toimii arvostelijoina tai kurssilla on mentoreita antamassa palautetta, toimii paikallisesti jaetut roolit paremmin kuin julkinen keskustelualue tai työpaja.

Miten arkistoin kurssialueeni?

Opettajana et voi itse arkistoida kurssialueitasi Moodlen sisällä. Voit kyllä ottaa kurssistasi varmuuskopion ja tallettaa sen omalle koneellesi. Tämän jälkeen voit sulkea ja tyhjentää kurssialueen ja ottaa sen muuhun käyttöön. Huomiotavaa tässä kurssialueiden kierrättämisessä on se, että kurssin varmuuskopion voi käyttäjätietojen kanssa palauttaa vain Moodle-ylläpito, jos sellainen tarve myöhemmin tulee. Katso lisätietoja kurssialueen sisällön arkistoinnista opettajan oppaan ohjeesta.

Toinen vaihtoehto on pyytää Moodle-ylläpitoa arkistoimaan tai poistamaan kurssialueesi. Tämän jälkeen kurssi poistuu Moodlesta. Huom. jos kurssilla on monta opettajaa, poistuu kurssi lopullisesti kaikkien käytöstä poistopyynnön jälkeen eli varmista asia ensin muilta opettajilta.

Opiskelijat voivat itse erota vanhoilta kurssialueiltaan valitsemalla Asetukset-lohkosta toiminnon "Poista minut kurssilta...". Näin opiskelijat voivat siistiä vanhentuneet kurssit pois. Huomiotavaa tässä on, että poistuminen kurssilta piilottaa opiskelijan kaikki työt opettajalta eli kurssialueelta ei kannata poistua ennen kuin kaikki arvioinnit on tallennettu opintorekisteriin ja kurssit ovat päättyneet.

Helsingin yliopistossa kurssialueet arkistoituvat automaattisesti, jos niillä ei ole ollut toimintaa yli 12 kk (kukaan ei ole käynyt kurssialueella). Arkistointi merkitsee myös kurssin poistoprosessin käynnistymistä ja opettaja saa siitä aina erikseen sähköpostia.

Miten estän uusien viestien lähettämisen keskustelualueelle?

Keskustelualueella on Keskustelujen lukitseminen -asetus, jolla opettaja voi lukita keskustelut, kun viimeisestä viestistä kulunut tietty aika. Opettaja voi avata keskustelun vastaamalla viestiiin. Mene ko. keskustelualueen asetuksiin ja kohtaan Keskustelujen lukitseminen > Lukitse hiljaiset keskustelut. Valitse tiputusvalikosta haluamasi aika. Huom! Tämä määritys pätee vain yksittäiseen keskusteluviestiketjuun, eikä lukitse koko keskustelualuetta.

Jos haluat sulkea keskustelualueen halumanasi hetkenä/heti, siirry ko. keskustelualueelle ja valitse Asetukset-valikosta > Oikeudet.

  • Mene siellä kohtaan Aktiviteetti: keskustelualue. Etsi listalta kohdat
    • Uuden keskustelun luominen
    • Viestiin vastaaminen
  • Ota opiskelijan oikeudet pois klikkaamalla rastia student-roolin kohdalta: student+.PNG
  • Opiskelijat voivat yhä lukea viesteitä, mutta eivät voi aloittaa uutta keskustelua tai vastata viesteihin.

Miten kokoan kaikki keskustelualueet yhdelle sivulle?

Keskustelualueet näkyvät omalla koostesivullaan Aktiviteetit-lohkossa, jos se on lisätty kurssialueelle, ja kurssilla on ainakin yksi keskustelualue lisättynä. Jos haluat piilottaa keskustelualueiden linkit keskipalstan aiheista, voit toimia seuraavasti: Muuta keskustelualueen asetuksissa kohdassa Moduulien yleiset asetukset > Näkyvyys opiskeliijoille > Piilotettu ja pääsy sallittu. Siirrä sitten kaikki keskustelualueet aiheeseen, jonka piilotat. Nyt keskustelualueet näkyvät ainoastaan koontisivulla, mutta eivät itse kurssin rakenteessa.

Miten lähetän keskustelualueen viestit kurssilaisten sähköpostiin?

Uutta keskustelualuetta luodessa kohta Keskusteluviestien tilaus ja seuranta -> Keskusteluviestien tilaus määrittää sähköpostien lähetystä keskusteluviesteistä. Pakotettu-valinta tarkoittaa sitä, että uusista viesteistä tulee sähköposti käyttäjälle.

Jos keskustelualueen tilausta ei ole pakotettu, käyttäjät voivat säätää omaa tilaustaan keskustelualueen etusivun oikean ylänurkan linkistä ("Tilaa tämä keskustelualue" tai "Peru tämän keskustelualueen tilaus"). Muokkaustilassa voit opettajana painaa samasta paikasta löytyvää linkkiä "Kaikki tilaavat tämän keskustelualueen" tai "Kaikki voivat tilata tämän keskustelualueen". Jos keskustelualueen tilaus on vapaaehtoista, muokkaustilassa on lisäksi Näytä/Muokkaa tilaajia -linkki samassa oikeassa ylänurkassa, jonka kautta voi poistaa ja lisätä keskustelualueen tilaajia.

Huomaa myös, että omissa asetuksissa ("Keskustelualueiden asetukset") voi kukin käyttäjä säätää, tuleeko jokaisesta viestistä erillinen sähköposti, vai lähettääkö järjestelmä kerran päivässä koonnin kaikista viesteistä.

Miten saan poistettua opiskelijan palauttaman tiedoston?

Opettaja ei voi poistaa opiskelijan tiedostoja, sen voi tehdä vain opiskelija itse.

Miten saan tehtävän avautumaan opiskelijalle vasta kun edellinen tehtävä on suoritettu?

Ota kurssialueella käyttöön opiskelijoiden suoritusten seuranta. (Oletuksena se on pois päältä.) Muokkaa kurssin asetuksia avaamalla kurssin etusivulta > Asetukset-lohko > Muokkaa asetuksia > Suoritusten seuranta > "Ota opiskelijoiden suoritusten seuranta käyttöön" > Kyllä > Tallenna muutokset.

Luo ensimmäinen oppimistehtävä kurssille haluamallasi aktiviteetilla (esim. tehtävä, keskustelualue, työpaja tai tentti) ja määrittele ko. tehtävään haluamasi arviointiasetukset (esim. hyväksytty/täydennettävä tai asteikko 0-5=). Valitse lisäksi asetussivun lopusta, kohdasta "Opiskelijoiden edistyminen" > Suoritusten seuranta > Näytä tämä kohde suoritetuksi kun ehdot täyttyvät > Opiskelijan on saatava arvosana saadakseen suoritusmerkinnän tästä kohteesta. Voit myös valita, että riittää kun opiskelija on palauttanut oman tehtävänsä.

Luo toinen oppimistentävä haluamallasi aktiviteetilla (esim. tehtävä, keskustelualue, työpaja tai tentti). Valitse asetussivun loppuosasta, kohdasta "Rajoita pääsy" > Lisää rajoitus -> Arvosana > Valitse pudotusvalikosta aiemmin luomasi tehtävä. Voit halutessasi määritellä minkälainen arvosana opiskelijan on saatava. Tallenna ja palaa kurssille. Jos olet edellisen tehtävän asetuksissa määritellyt, että suoritukseksi riittää tehtävän palautus, valitse Lisää rajoitus -kohdassa Aktiviteetin suoritus ja toimi muuten samoin.

Näin toimien opiskelija ei saa jälkimmäistä tehtävää auki, ennenkuin on hyväksytysti (arvosanalla) suorittanut ensimmäisen tehtävän (tai palauttanut sen).

Miten teen opiskelijasta keskustelualueen tai chat-huoneen moderaattorin?

  • Siirry keskustelualueelle tai chat-huoneeseen ja valitse Asetukset / Paikallisesti jaetut roolit -välilehti. Anna moderaattorille "non-editing teacher" -rooli.
  • Nyt keskustelualueen opiskelijamoderaattori voi muokata, poistaa ja jakaa keskusteluja.
  • Chat-alueen moderaattori voi poistaa sellaisten chat-keskustelujen lokitiedostoja, joissa ei ole mitään säilyttämisen arvoista.

Miten teen opiskelijoille tehtävän, jossa he näkevät muiden vastaukset vasta palautettuaan oman vastauksensa?

Luo kurssillesi uusi keskustelualue, jonka tyyppinä on "Kysymys- ja vastausalue". Siinä opiskelija näkee toisten vastaukset vasta jätettyään omansa. Opettajan täytyy lähettää alueelle vähintään yksi kysymys, johon opiskelijat vastaavat. Vain opettajat voivat lisätä kysymyksiä, eli uusia keskusteluja.

Kukin opiskelija näkee aluksi ainoastaan opettajan "kysymyksen", ja vastattuaan siihen hän näkee myös muiden vastaukset (huom. aina vasta 30 minuutin viiveellä). Tämän jälkeen muiden vastauksia voi myös kommentoida. Opiskelijat voi halutessaan ohjeistaa palauttamaan tehtävät myös liitetiedostoina.

Miten vaihdan kurssialueeni nimeä tai lyhennettä?

Kurssialueen nimi ja lyhenne voidaan vaihtaa kurssialueen asetuksista. Asetuksiin pääset Asetukset-valikon kohdasta Muokkaa asetuksia. "Kurssin nimi" ja "Lyhenne" ovat asetuksissa ensimmäisinä.

Kurssin nimi näkyy opiskelijoille kurssilistassa tdk:n kurssikategorian alla ja opiskelijan omalla Katsaus kursseistani -sivulla. Opiskelijat löytävät kurssisi kurssilistasta myös hakutoiminnon kautta.

Kurssin lyhenne näkyy kurssialueen yläpalkin hakemistopolussa kuvaamassa kurssialueesi pääsivua. Samoin lyhenne näkyy kurssialueelta sähköpostiin lähtevien viestien otsikkokentässä [hakasulkeissa]. Lyhenteen on oltava uniikki eli erottava kaikkien muiden kurssialueiden lyhenteistä. Kahdella kurssilla ei voi olla samaa lyhennettä.

Miten voin kopioida sisältöjä toiselta kurssialueelta toiselle?

Asetukset-valikon Tuo-toiminnolla voit helposti tuoda haluamasi materiaalit ja tehtävät toiselle kurssialueelle. Tilaa ensin uusi, tyhjä kurssialue ja valitse siellä Tuo. Sinulla pitää olla opettajaoikeudet sille kurssille, jolta sisältöä kopioidaan. Tuo-toiminto kopioi ainoastaan rakenteen ja sisällöt, ei osallistujatietoja tai opiskelijoiden tuotoksia.

Kysymys 8

Vastaus tähän