Tiedosto

MoodleDocsista
Versio hetkellä 19. heinäkuuta 2018 kello 05.47 – tehnyt Margit Koivumaa (keskustelu | muokkaukset) (→‎Videot Moodlessa)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Moodle 3.2

Lisää aineisto/Tiedosto -toiminnon avulla voit lisätä materiaalia tiedostomuodossa kurssialuellesi (maksimikoon puotteissa, usein 50 Mt/tiedosto).

  • Laita ensin kurssillasi Muokkaustila päälle. Muokkaustilan ollessa päällä, voit raahata tiedostoja suoraan kurssisi etusivulle.
  • Tiedostojen raahaaminen onnistuu mm. pdf, ppt, word ja excel-muotoisilla tiedostoilla.
  • Kuvatiedostoja (png, gif, jpg) voit raahata suoraan kurssin etusivulle. Tällöin sinun tulee lisäksi määritellä, lisätäänkö kuva erikseen avattavana tiedostona vai valmiiksi avattuna kuvana (esimerkiksi aiheen kuvittamiseen tarkoitettu kuva).
  • Zip-paketteja / kansioita voi raahata kurssin etusivulle niin, että niistä muodostuu automaattisesti aineistokansio.

Raahaus onnistuu helpoiten, kun pienennät selainikkunaa hieman ja avaat tiedostonhallinnan sen rinnalle (oman työaseman tiedostot, muistitikun tiedostot tms.). Tartut vain hiiren vasemmalla napilla Moodleen siirrettävään tiedostoon ja pudotat sen oikealle kohdalle.

m26 kuvan raahaaminen.png

Tiedostojen järjestely onnistuu jälkikäteen m25 siirra ikoni.png -siirtokuvakkesta raahaamalla.

Huom. tiedostojen raahaus ei onnistu kaikille Internet Explorerin versioilla. Katso Suositeltavat selaimet.

Yksittäisen tiedoston lisääminen (Lisää aineisto/Tiedosto)

Jos raahaaminen ei syystä tai toisesta onnistu, voit edelleen lisätä tiedostoja yksitellen myös "Lisää aktiviteetti tai aineisto" toiminnolla Muokkaustilan ollessa päällä:

116654469.png
  • Valitse aineisto- ja aktiviteettivalitsimesta > Tiedosto ja klikkaa Lisää.
  • Saat auki tiedoston lisäämisikkunan. Pakollisena tietona tiedostolle on annettava selkokielinen nimi, joka näkyy kurssin etusivulla. Nimi voi olla eri kuin varsinaisen tiedoston nimi omalla työasemallasi.
  • Halutessasi voit antaa tiedostolle myös tarkemman kuvauksen.
  • Tämän jälkeen hae tiedosto työasemaltasi tai muistitikultasi valitsemalla nappi "Lisää". Tiedoston voi myös siirtää Moodleen raahaamalla sen hiirellä Sisältö-kenttään. 

tiedosto2A.png

Jos haluatkin lisätä kurssialueellesi tiedoston, joka on saatavilla verkon kautta (sille on olemassa verkko-osoite), katso ohjeet linkin lisäämiseen.

"Tiedosto" -toiminnolla voidaan lisätä vain yksi tiedosto kurssialueelle. Hae oikea tiedosto omalta koneeltasi / muistitikultasi "Lataa tiedosto" > Choose file/Hae tiedosto -toiminnolla.

116654472.png

Haettuasi oikean tiedoston, valitse tiedostolle oikea lisenssi ja paina "Lataa tämä tiedosto" painikkeesta.  Kun tiedosto näkyy kohdassa "Sisältö", voit päättää tiedoston lisäämisen sivun alareunasta "Tallenna ja palaa kurssille".

Huom. älä lisää tässä näkymässä useita tiedostoja peräkkäin, koska Lisää aineisto/Tiedosto -toiminnolla voi lisätä vain yksittäisiä tiedostoja! Mikäli kuitenkin lataat Moodleen "Lisätään uusi Tiedosto" -toiminnolla useita tiedostoja, ei opiskelijoille näytetä kuin yksi tiedosto (ns. päätiedosto). Mikäli aikomuksesi on ladata kurssialueellesi paljon tiedostoja, kannattaa ensin luoda niitä varten aineistokansio Lisää aineisto / Kansio ja raahata tiedostot kerralla kansioon.

Voit määritellä tiedoston avautumaan uuteen ikkunaan, ponnahdusikkunaan tai sivun päälle. Mikäli valitset ponnahdusikkunan, voit määritellä sen leveyden. Voit laittaa etusivulle näkyviin tiedoston lisäys/muuokkauspäivän, tai poistaa päivämäärän mikäli se on oletuksena.

tiedosto3.png

Videot Moodlessa

Suuria tiedostoja, kuten videoita, ei yleensä voi lisätä Moodleen. Tiedostojen maksimikoko riippuu organisaation asetuksista (esim. 50 Mt). Videot muualta verkosta on sen sijaan helppo upottaa Moodleen siten, että ne näkyvät kurssialueella tai sen Sivulla.

Helpointa on tehdä linkki videoon samalla tavalla kuin tehdään linkki muihinkin tiedostoihin.

Videot voi myös upottaa suoraan Moodlen sivuille, jos videopalvelu tukee ns. upotus-/embed-koodeja. Ks. video Videon upottaminen Moodleen.

Osa organisaatioista, kuten Helsingin yliopisto, hyödyntää videoiden linkitykseen ns. Ulkoista työkalua.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuinka paljon tiedostoja mahtuu yhdelle Moodle-kurssialueelle?
Miten saan oman koontisivun kaikille kurssialueen tiedostoille ja linkeille?
Miten opiskelijan palauttaman tiedoston saa poistettua?
Miten saan PDF-tiedostot avautumaan tabletilla tai älypuhelimella?