Ero sivun ”Sosiaalisuuden tunne verkossa” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
 
(8 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{Suunnittele}}
= Yhteisöllisyyden lisääminen Moodlessa =


== Sosiaalisuuden tunnetta ==
Keinoja opettajalle:
* Päivitä oma käyttäjäprofiilisi ja kannusta osallistujia muokkaamaan omansa mm. lisäämällä kuvan.
* Lisää lohko [[Kirjautuneet osallistujat]], josta opiskelijat näkevät, keitä kaikkia muita on samaan aikaan paikalla.
* Luo [[Keskustelualue]] ja aktivoi tarvittaessa keskustelemaan. Voit esimerkiksi pyytää osallistujia esittäytymään ja kertomaan odotuksistaan kurssille. Esittäydy myös itse!
* Kannusta opiskelijoita yhteydenpitoon, ks. [[Viestit]].
* Anna mahdollisuus hyödyntää [[Chat]]tiä.
* Jos opiskelijoita on paljon, työskennelkää pienemmissä ryhmissä hyödyntäen Moodlen ryhmätoimintoja. Ks. [[Jaa opiskelijat ryhmiin]].
* Sovi opiskelijoiden kanssa, miten kurssilla toimintaan, ks. [[Vuorovaikutus ja viestintä kurssiyhteisössä]].


Voit toteuttamallasi kurssialueella joko mahdollistaa sosiaalisuuden tunteen lisääntymistä ja tukea osallistujien välistä vuorovaikutusta tarkoituksella ja suunnitelmallisesti tai tarkoituksella rajata näitä mahdollisuuksia, jos esimerkiksi haluat pitää kurssialueen ainoastaan materiaalinjakopaikkana. Mieti minkälaisen mielikuvan haluat tarjota kurssisi osallistujille ja rakenna kurssialue sen mukaan.
= Miten voin kertoa itsestäni? =


==== Miten voin opettajana tukea kurssiyhteisön sosiaalisuuden tunnetta Moodlen välinein ====
* Päivitä oma käyttäjäprofiilisi ja lisää valokuvasi.
* Esittäydy [[Keskustelualue]]ella.
* Tee itsestäsi esittelyvideo ja lataa/linkitä se Moodleen.


Kurssialueelle kannattaa lisätä lohko [[Kirjautuneet osallistujat]], josta kaikki kurssin osallistujat näkevät, keitä kaikkia muita on samaan aikaan paikalla. Osallistujia kannattaa kannustaa muokkaamaan omaa käyttäjäprofiiliaan ja lisäämään sinne myös tunnistettavan kuvan itsestään. Kurssialueella voi myös myös käyttää keskustelualuetta, jolle osallistujat voivat kirjoittaa ajatuksiaan. Opiskelijoille voi myös neuvoa, että muihin kurssilaisiin saa yhteyden [[Osallistujat]]-lohkon kautta. Yleensäkin [[Vuorovaikutus ja viestintä kurssiyhteisössä]] kannattaa tiedottaa ja sopia opiskelijoiden kanssa selkeästi kurssin alkaessa, ettei kellään osapuolella ole vääriä odotuksia verkkotyöskentelystä.
==== Miten minä voin kertoa itsestäni ====
Jokainen Moodle-käyttäjä voi lisätä omaan käyttäjäprofiiliinsa valokuvan ja esittelyn itsestään, jotka tuovat vuorovaikutukseen enemmän henkilökohtaisuuden tunnetta ja lisäävät yhteisöllisen verkko-opiskelun mielekkyyttä. Valokuva näkyy Moodle-kursseilla osallistujalistassa, arviointikirjassa sekä opiskelijan lähettämien kesusteluviestien yhteydessä. Myös reaaliaikaisessa chatkeskustelussa ja Moodlen sisäisissä pikaviesteissä näytetään osallistujien profiilikuvat. Oman profiin tietoihin voi halutessaan laittaa myös gsm-numeron ja muita yhteystietoja.
Myös Katsaus kursseistani -sivulle on mahdollista nostaa muutamia lohkoja ([[Viestit]], [[Kirjautuneet osallistujat]]), jotka lisäävät sosiaalisuuden tunnetta.
[[Image:124323049.png]]
Jokainen käyttäjä voi lisätä Katsaus kursseistani -sivulle (Moodlen etusivu kirjautumisen jälkeen) lohkoja. Valitse ensin "Muokkaa tätä sivua haluamakseni". Tämän jälkeen "Lisää lohko" toiminto löytyy sivun vasemmasta laidasta, alimpana. [[Kirjautuneet osallistujat]] -lohkosta voi siis seurata omien kurssien osallistujien läsnäoloa Moodlessa (kuinka moni opiskelutoveri tai kollega on kirjautuneena Moodleen sillä hetkellä). Opettaja voi lisätä myös yksittäiselle kurssille "Kirjautuneet osallistujat" -lohkon, josta opiskelijat näkevät, ketkä kurssilaiset ovat samalla hetkellä kurssin Moodle-alueella (online). 
Jokainen käyttäjä voi päättää itse, mitä lohkoja Katsaus kursseistani -sivulla näytetään oikeassa reunassa. Vasemman reunan lohkot [[Navigointi-lohko|Navigointi]], [[Asetukset-lohko|Asetukset]], Ohjeet ja [[Uutiset]] on pakotettuja lohkoja, eikä niitä voi itse poistaa. Turhiksi koettuja lohkoja voi kuitenkin tiivistää (miinusmerkki lohkon otsikkorivillä) tai [[Lohkojen telakointi|telakoida]].
   
[[Luokka:Suunnittele]]
[[Luokka:Suunnittele]]

Nykyinen versio 3. heinäkuuta 2019 kello 15.18

Yhteisöllisyyden lisääminen Moodlessa

Keinoja opettajalle:

  • Päivitä oma käyttäjäprofiilisi ja kannusta osallistujia muokkaamaan omansa mm. lisäämällä kuvan.
  • Lisää lohko Kirjautuneet osallistujat, josta opiskelijat näkevät, keitä kaikkia muita on samaan aikaan paikalla.
  • Luo Keskustelualue ja aktivoi tarvittaessa keskustelemaan. Voit esimerkiksi pyytää osallistujia esittäytymään ja kertomaan odotuksistaan kurssille. Esittäydy myös itse!
  • Kannusta opiskelijoita yhteydenpitoon, ks. Viestit.
  • Anna mahdollisuus hyödyntää Chattiä.
  • Jos opiskelijoita on paljon, työskennelkää pienemmissä ryhmissä hyödyntäen Moodlen ryhmätoimintoja. Ks. Jaa opiskelijat ryhmiin.
  • Sovi opiskelijoiden kanssa, miten kurssilla toimintaan, ks. Vuorovaikutus ja viestintä kurssiyhteisössä.

Miten voin kertoa itsestäni?

  • Päivitä oma käyttäjäprofiilisi ja lisää valokuvasi.
  • Esittäydy Keskustelualueella.
  • Tee itsestäsi esittelyvideo ja lataa/linkitä se Moodleen.