Ero sivun ”Safe Exam Browser” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
(Korjattu kirjoitusvirheitä yms.)
p (Lisätty engl.-linkki)
Rivi 64: Rivi 64:
== Organisaatiokohtaiset ohjeet ==
== Organisaatiokohtaiset ohjeet ==
Safe Exam Browserin käytössä ja käyttötavoissa on organisaatiokohtaisia eroja. Ota yhteyttä omaan organisaatioosi tarkempien ohjeiden saamiseksi.
Safe Exam Browserin käytössä ja käyttötavoissa on organisaatiokohtaisia eroja. Ota yhteyttä omaan organisaatioosi tarkempien ohjeiden saamiseksi.
[[en:Safe Exam Browser]]

Versio 16. marraskuuta 2022 kello 05.56

Tentti-aktiviteetissa on mahdollista lisätä Safe Exam Browser tukemaan vilpin ehkäisyssä. Safe Exam Browser (SEB) on tarjolla Mozilla Public -lisenssin alla. Safe Exam Browser toimii Windows-, macOS- ja iOS-laitteissa (ks. soveltuvat versiot Safe Exam Browserin Internet-sivuilta). Safe Exam Browser on avoimen lähdekoodin ohjelmisto.

Toiminta

Safe Exam Browser (SEB) rajoittaa Internetin ja tietokoneen/tabletin käyttöä Tentti-aktiviteetissa. Opiskelijat lataavat SEB:n laitteelleen, ja SEB estää käynnissä ollessaan opiskelijoita esim. pääsemästä laitteensa tiedostoihin tai sallimattomille Internet-sivuille tentissä. SEB on toiminnaltaan samankaltainen kuin Ylimääräiset rajoitukset suorituskerroissa-kohdan Selaimen tietoturva ”Koko ruudun kokoinen pop up -ikkuna, jossa JavaScriptiä suojauksena”, mutta SEB:n suojaus on tehokkaampi vilpin ehkäisyssä.

  • Opiskelijat voivat yrittää tenttiä vain, jos he käyttävät SEB:ä.
  • Selainikkunassa ei ole verkko-osoitetta tai hakukenttää, ja selainikkunan navigointi ja uudelleenlataus voidaan poistaa käytöstä.
  • SEB:ä ei voi sulkea ennen kuin tentti on palautettu.
  • Siirtyminen muihin sovelluksiin ja sivustoihin on oletusarvoisesti poistettu käytöstä, mutta on mahdollista sallia tiettyjen kolmansien osapuolten sovellusten ja sivujen käyttö tentin aikana.
  • Pikanäppäimet, kuten Win+Tab, Alt+Tab, Ctrl+Alt+Del, Alt+F4, Print Screen, Cmd+Tab ovat poissa käytöstä tai niitä ei voida käyttää sulkemaan Safe Exam -selainta. Tietokoneen käyttäjätilin vaihtaminen on estetty. Mahdollisuus ottaa näyttökuvia on poistettu käytöstä.
  • Leikepöytä tyhjennetään käynnistettäessä ja lopetettaessa Safe Exam Browser.
  • Selaimen kontekstivalikko on poistettu käytöstä.
  • Tietyt verkkosivustot/sivut/resurssit voidaan konfiguroida olevan käytettävissä tentin aikana, käyttämällä verkko-osoite-suodatinta.
  • Oikeinkirjoituksen tarkistus ja sanakirjan haku on poistettu käytöstä, mutta voidaan valinnaisesti sallia.
  • Jotta opiskelijat voivat käyttää Safe Exam -selainta, on tarpeen antaa heille Safe Exam Browser -asetustiedosto. Tämä Safe Exam Browser -asetustiedosto voidaan joko luoda käyttämällä Safe Exam Browser asetustyökalua tai luomalla asetukset suoraan Moodlessa.


Moodlessa opiskelijoille tarjotaan tentin etusivulla Safe Exam Browseriin liittyviä valintoja. He voivat - asetuksistasi riippuen - joko

  1. Ladata Safe Exam Browserin. Tämä painike ohjaa määritetylle latauspaikalle, jonka oletusarvo on https://safeexambrowser.org/download_en.html.
  2. Käynnistää Safe Exam Browserin, joka käyttää asetettuja asetuksia ja lähettää opiskelijat tentin aloitussivulle.
  3. Ladata Safe Exam Browser -asetustiedoston.
  4. Palata Moodle-alueelle.

Toimintatavoilla varmistetaan, että tentin suorittamiseen käytetty SEB käyttää oikeita asetuksia, eivätkä opiskelijat voi käyttää muokattua tai manipuloitua Safe Exam -selainta.

Asetukset

Tässä kohdassa käydään läpi Safe Exam Browserista löytyvät asetukset ja niiden toiminta.

Tentin asetuksissa Safe Exam Browser -kohdassa määritetään voivatko opiskelijat yrittää tenttiä vain Safe Exam Browser -selaimella. Käytettävissä olevat vaihtoehdot ovat:

  • Ei: Safe Exam Browser ei ole käytössä tentissä.
  • Kyllä - Aseta manuaalisesti: Voit määrittää Safe Exam Browserin manuaalisesti.
  • Kyllä - Käytä olemassa olevaa mallia: Turvallisen tenttiselaimen asetuksia varten voidaan käyttää mallia. Moodlen järjestelmänvalvoja hallinnoi malleja. Manuaaliset asetukset korvaavat mallin asetukset. Tämä näytetään vain, kun todella on malleja, joista valita. Jos Moodlen järjestelmänvalvoja ei ole ladannut mallia ja asettanut vähintään yhden arvoksi "Käytössä", asetusta ei näytetä.
  • Kyllä - Lataa omat asetukseni: Voit ladata oman Safe Exam Browser -asetustiedoston. Kaikki manuaaliset asetukset ja mallien käyttö poistetaan käytöstä.
  • Kyllä — Käytä SEB-asiakasohjelman asetuksia: Moodlen puolella ei ole Safe Exam Browserin määrityksiä. Voit antaa opiskelijoille Safe Exam Browser -asetustiedoston opiskelijoille muulla tavalla.


Jos valitsit "Ei", ei pääsyä seuraaviin asetuksiin ole. Jos valitsit "Kyllä", seuraavat tai osa seuraavista asetuksista näkyvät sinulle.

  • Safe Exam Browser -asetusmalli: Valitse Safe Exam Browserin asetusten malli. Tämä asetus näytetään vain, kun todella on malleja, joista valita. Jos Moodlen järjestelmänvalvoja ei ole ladannut mallia ja asettanut vähintään yhden arvoksi "Käytössä", asetusta ei näytetä.  
  • Näytä Safe Exam Browser -latauspainike: Määritä, näytetäänkö Safe Exam Browser -latauspainike tentin aloitussivulla. Jotta opiskelijat saisivat SEB:n helposti käyttöönsä, laita tähän kohtaan ”Kyllä”.
  • Näytä ”Poistu Safe Exam Browserista”-painike: Kenttään voit kirjoittaa linkin, joka sulkee Safe Exam Browserin. Sitä käytetään ”Poistu Safe Exam Browserista”-painikkeesta, joka ilmestyy tentin palauttamisen jälkeen. Klikkaamalla painiketta tai linkkiä samaan verkko-osoitteeseen, on mahdollista lopettaa Safe Exam Browser ilman, että sinun tarvitsee antaa Safe Exam Browserin poistumissalasanaa. Jos kenttä jätetään tyhjäksi, ei ”Poistu Safe Exam Browserista”-painiketta näy, eikä linkkiä ole asetettu lopettamaan Safe Exam Browser.
  • Pyydä käyttäjältä poistumisen vahvistus: Käyttäjien on vahvistettava Safe Exam Browserin lopettaminen, kun lopetuslinkki havaitaan. Huomaa, että tämä asetus vaikuttaa vain lopettamiseen lopetuslinkin avulla, eikä se vaikuta lopettamiseen ”Lopeta”-painikkeella, Ctrl-Q tai selainikkunan sulkemispainikkeella.
  • Salli SEBistä poistuminen: Määritä, voivatko käyttäjät lopettaa Safe Exam Browser -selaimen ”Lopeta”-painikkeella Safe Exam Browser -tehtäväpalkissa tai painamalla näppäimiä Ctrl-Q tai klikkaamalla selainikkunan pääikkunan sulkemispainiketta.
  • Poistumissalasana: Tässä on mahdollista antaa salasana, jota pyydetään, kun käyttäjät yrittävät lopettaa Safe Exam Browser -sovelluksen ”Lopeta”-painikkeella, Ctrl-Q:lla tai selainikkunan sulkemispainikkeella tentin ollessa kesken (ei palautettu). Jos poistumissalasanaa ei ole asetettu, Safe Exam Browser vain ilmoittaa ”Oletko varma, että haluat lopettaa Safe Exam Browserin?”. Jos poistumissalasana on asetettu, tulee opiskelijan tietää poistumissalasana lopettaakseen SEBin kesken tentin.
  • Salli uudelleenlataus tentissä: Mahdollistaa sivun uudelleen latauksen kun tentti on aloitettu (päivityspainike Safe Exam Browserin tehtäväpalkissa, selaimen työkalurivillä, iOS:n liukusäädin, pikanäppäimet F5/CMD+R). Offline-välimuisti saattaa katketa, kun käyttäjä yrittää ladata sivun uudelleen ilman internetyhteyttä, mikä voi johtaa sivulla olevien vastausten katoamiseen.
  • Näytä SEB-tehtäväpalkki: Määritä, näytetäänkö käyttäjille Safe Exam Browser -tehtäväpalkki.
  • Näytä uudelleenlatauspainike: Määritä, näytetäänkö käyttäjille uudelleenlatauspainike tehtäväpalkin oikeassa alakulmassa.
  • Näytä aika: Määritä, näytetäänkö käyttäjille aika tentissä.
  • Näytä näppäimistöasettelu: Määritä, näytetäänkö tehtäväpalkissa käyttäjille mahdollisuus vaihtaa näpäimistöasettelua.
  • Näytä WiFi-toiminnot: Määritä, näytetäänkö käyttäjille mahdollisuus vaihtaa langatonta yhteyttä.
  • Salli ääniasetukset: Määritä, näytetäänkö käyttäjille mahdollisuus säätää äänenvoimakkuutta.
  • Mykistä käynnistettäessä: Määritä, onko äänenvoimakkuus aluksi mykistetty Safe Exam Browserin käynnistyessä.
  • Salli oikeinkirjoituksen tarkistus:  Määritä, onko oikeinkirjoituksen tarkistus käytössä Safe Exam -selaimessa.
  • Salli verkko-osoitteen suodatus: Määritä, onko verkko-osoitteen suodatus käytössä Safe Exam -selaimessa. Jos tentissä on käytössä sallittuja Internet-sivustoja (lisämateriaali tms.) ota toiminto käyttöön.
  • Suodata myös upotettu sisältö: Määritä, koskeeko verkko-osoitteen suodatus myös upotettua sisältöä Safe Exam -selaimessa
  • Sallitut lausekkeet: Lisää verkko-osoitteet, joihin sallitaan pääsy tentin aikana.
  • Regex-lausekkeet sallittu: Lisää joukko säännöllisiä lausekkeita (regex), joille sallitaan pääsyn kokeen aikana.
  • Estetyt lausekkeet: Aseta joukko yksinkertaisia lausekkeita, joille pääsy on ehdottomasti estetty tentin aikana. Esim. sallittu pääsy sivulle moodle.com, mutta ei haluta antaa pääsyä moodle.com/academy sivulle.
  • Regex-lausekkeet estetty: Lisää joukko säännöllisiä lausekkeita (regex), joille pääsy on tentin aikana estetty.
  • Sallitut selaintenttiavaimet: Lisää sallitut selaimen tenttiavaimet Safe Exam Browserin versioille, jotka saavat käyttää tätä tenttiä. Jos avaimia ei syötetä, Moodle ei tarkista selaimen tenttiavaimia. Voidaan asettaa vain, jos ”Vaadi Safe Exam Browserin käyttö” -asetukseksi on asetettu ”Kyllä - Lataa omat asetukseni” tai ”Kyllä - Käytä SEB-asiakasohjelman asetuksia”. Kun käytät vaihtoehtoa ”Kyllä - Lataa omat asetukseni”, sinun on ladattava asetustiedosto uudelleen (käyttämällä painiketta ”Lataa Safe Exam Browser -asetustiedosto”) ja tallentaa kyseisen tiedoston avulla selaimen tenttiavain jokaisessa SEB-versiossa, jolle haluat sallia tämän tentin. Uudelleenlasketut SEB:n tenttiavaimet täytyy kopioida ja liittää osaksi ”Sallitut selaintenttiavaimet” -kenttää (jokainen avain uudella rivillä). Syynä tähän on se, että Moodle muuttaa alun perin tentin asetuksiin lataamasi määritystiedoston Käynnistä-verkko-osoite-asetusarvoa ja muotoilua, minkä vuoksi selaintenttiavain muuttuu. Tätä ei sovelleta, kun käytetään vaihtoehtoa ”Kyllä — Käytä SEB-asiakasohjelman asetuksia”. Muista, että asetusavaimen käyttö, jonka Moodle laskee automaattisesti, on paljon helpompaa.

Organisaatiokohtaiset ohjeet

Safe Exam Browserin käytössä ja käyttötavoissa on organisaatiokohtaisia eroja. Ota yhteyttä omaan organisaatioosi tarkempien ohjeiden saamiseksi.