Aquesta pàgina forma part de la documentació de Moodle en català, tot i que no ha estat traduïda encara. Podeu contribuir obertament a les tasques de traducció. Podeu consultar la Guia d'edició de la documentació i també participar ens els debats del fòrum de traductors de la documentació a moodle.org

Paràmetres de la tasca: diferència entre les revisions

De MoodleDocs
Salta a:navegació, cerca
Cap resum de modificació
Línia 100: Línia 100:
Si es prefereix, es pot fer servir el text per defecte ''Aquesta tasca conté únicament treball propi, excepte en aquelles parts en què he reconegut haver utilitzat la feina d'altres persones''  
Si es prefereix, es pot fer servir el text per defecte ''Aquesta tasca conté únicament treball propi, excepte en aquelles parts en què he reconegut haver utilitzat la feina d'altres persones''  


Si els administradors han If the administrator has given teachers the option of using a submission statement or not, then it will be available in the assignment settings screen. The section [[#Submission_Statement]] explains how an administrator can set this up.
Si els administradors han establert que els professors poden utilitzar un compromís de tramesa o no, aleshores apareixerà a la pàgina de paràmetres de la tasca. La secció [[#Submission_Statement]] explica com fer-ho des de l'administració del lloc.


For more details, see this blog post [http://ourlearning.co.uk/2012/10/moodle-assignment-all-my-own-work/ "All my own work"]
Per a més detalls vegeu el blog [http://ourlearning.co.uk/2012/10/moodle-assignment-all-my-own-work/ "All my own work"]


When this setting is enabled, students will have to check a button before they can submit their assignment:
Quan aquest paràmetre és activat, els estudiants hauran de prémer un botó d'acceptació abans d'enviar la tasca


If the administrator has forced the statement throughout the site, a teacher will not have this option in the settings but a student will see the statement when accessing their assignment.
Si l'administrador ha forçat el compromís de tramesa per a tot el lloc, el professorat no tindrà aquesta opció a la pàgina de paràmetres però l'estudiant veurà i haurà d'acceptar el compromís de tramesa.


===Notifications to graders===
===Notifications to graders===

Revisió del 13:03, 18 nov 2013

Nota: Aquesta pàgina està en procés de traducció. Si us plau aneu a la pàgina de comentaris o al fòrum de traductors de la documentació a moodle.org per a qualsevol dubte o suggeriment

Moodle 2.4


Plantilla:Tasca

Note: This page describes settings for the new Assignment module in Moodle 2.3 onwards. For documentation on Assignments (2.2) settings, see Assignment settings in the 2.2 docs.

Afegeix i edita una activitat del tipus Tasca

Per tal d'afegir una activitat del tipus Tasca al vostre curs, identifiqueu-vos amb els permisos d'accés correctes (p.ex. professorat amb permisos d'edició, creador de cursos o administrador) i activeu l'edició. En la secció corresponent a la setmana o al tema on vulgueu afegir la tasca, feu clic en l'enllaç "+Afegeix una activitat o un recurs".

add activity.jpg

En la finestra que apareix per a afegir una activitat o un recurs, trieu "Tasca" i feu clic en "Afegeix".

add assignment activity.jpg

Per tal d'editar una activitat de Tasca ja existent, identifiqueu-vos amb els permisos d'accés correctes (p.ex. professorat amb permisos d'edició, creador de cursos o administrador) i Activeu l'edició. Cerqueu l'element que voleu actualitzar i punxeu en la icona de l'engranatge corresponent a eixe element.

update icon.jpg

Alternativament, després d'identificar-vos al curs, simplement feu clic sobre el nom de la tasca que voleu editar i després, feu clic en l'enllaç Edita paràmetres sota l'apartat Administració de la tasca dins del bloc de Configuració.

edit settings.jpg

Les següents opcions de configuració estan disponibles quan es crea o edita/actualitza qualsevol activitat del tipus Tasca 2.3.

Paràmetres generals

L'apartat general us permet donar un nom i una descripció a la tasca.

general.jpg

Nom de la tasca

Doneu un nom a la tasca (p.ex. Investigació sobre els drets d'autor). El títol que introduïu ací serà el nom que l'estudiantat veurà en l'àrea de contingut del curs. L'alumnat farà clic sobre el nom per a veure els detalls de la tasca i, si escau, trametre el seu treball.

Descripció

La descripció de la tasca hauria d'incloure instruccions precises per a l'estudiantat, com ara, el tema de la tasca, el format de tramesa, els criteris d'avaluació, etc.

Utilitzeu aquesta zona per a descriure la tasca i explicar el que s'espera que l'estudiantat faci per a completar la tasca. Aquesta descripció pot ser tan breu o tan detallada com cregueu que calgui per a satisfer les necessitats de l'alumnat. Tanmateix, us beneficiarà proporcionar tants detalls i informació com sigui possible, especialment al començament del curs quan esteu encara establint els procediments. Generalment, com més informació pugueu proporcionar ací, menys preguntes i problemes tindrà l'estudiantat per a completar la tasca.

El camp de descripció de la tasca també es pot utilitzar per a proporcionar informació i recursos relacionats amb la tasca. El professorat podria proporcionar p.ex. bibliografia, un vídeo clip, una imatge o un enllaç a una pàgina web i, després, demanar l'ús d'aquests materials per a completar l'activitat.

Mostra la descripció en la pàgina principal del curs

Habilitant aquesta opció, es mostrarà la descripció en la pàgina principal del curs, tot just sota l'enllaç de la tasca.

Paràmetres de la tasca

La secció de Paràmetres de la Tasca permet determinar les característiques de la tasca, la data d'entrega, quan estarà disponible per a l'alumnat, etc.

Cliqueu per veure en gran la pantalla de paràmetres

Permet trameses des de

Aquest paràmetre impedeix als estudiants l'enviament de la tasca abans de la data establerta. Aquesta opció permet al professorat establir un dia, any, mes i hora (en horari de 24 hores) a partir del qual els estudiants poden enviar-hi les seves tasques. Noteu que aquest paràmetre no oculta l'activitat. Els estudiants veuran la tasca i el seu enunciat, i podran llegir els materials que hi hagueu inclòs, però no podran pujar o completar la tasca fins a la data introduïda.

Si voleu també ocultar la tasca fins a una data establerta, podeu fer servir el paràmetre "Mostra sempre la descripció" (vegeu més avall).

Per defecte el paràmetre "Permet trameses des de" és activat i té establerta la data i hora de la creació de la tasca. Per a desactivar-ho, simplement desmarqueu la casella.

Data de venciment

La "Data de venciment" impedeix a l'estudiant entregar la tasca després de la data.

Aquesta opció permet al professorat establir un dia, mes, any i hora (en horari de 24 hores) abans de la qual cal entregar la tasca.

Per defecte el paràmetre "Data de venciment" és activat i la data fixada per 7 dies després de la data de creació de la tasca. Per a desactivar-ho, simplement desmarqueu la casella.

Notes sobre els paràmetres de data

La Data de venciment es mostra als participants en la descripció de la tasca, i queda marcada al calendari com esdeveniment visible amb un enllaç per a accedir-hi. L'ús que feu de "Permet trameses des de" i "Data de venciment" dependrà probablement de la naturalesa del vostre curs. Si esteu facilitant un curs de durada flexible o un curs amb inscripcions permanentment obertes, serà millor que no activeu aquests paràmetres. Aquesta configuració permetrà als participants fer i enviar les seves tasques d'acord amb el seu ritme de treball i progrés dins el curs. Alternativament, si treballeu en un entorn més estructurat o subjecte a un calendari, els paràmetres de data serviran als participants per a estar al dia. Podran preveure activitats properes i alhora evitaran que realitzin tot durant la primera setmana i no tornin per a activitats addicionals o més informació. Igualment, la Dates de venciment impedeix als participants quedar-se enrere i després haver de realitzar en una setmana una quantitat excessiva de treball endarrerit.

Les tasques sense una data de venciment establerta apareixeran a "La meva pàgina inicial" amb el text "Sense data de venciment".

Data límit

La Data límit és la data a partir de la qual els estudiants no podran enviar la tasca, ja que no se'ls mostrarà el botó corresponent. A partir d'aquesta data (o hora) el professor pot, si cal, concedir una pròrroga a un estudiant obrint la pàgina de qualificació de la tasca i clicant a la columna "Edita" i seleccionant "Concedeix una pròrroga" en la fila de l'estudiant corresponent. .

Per a més detalls, vegeu el vídeo Assignment Extensions Moodle 2.4

Mostra sempre la descripció

Aquest paràmetre s'utilitza en combinació amb el paràmetre "Permet trameses des de". Si es posa a "Sí", la descripció serà visible als estudiants abans de la data de "Permet trameses des de". Si el seu valor és "No", la descripció de la tasca s'ocultarà als estudiants fins a la data de "Permet trameses des de", i només es mostrarà el nom de la Tasca:

always show description.jpg

Si "Permet trameses des de" està desactivat, la descripció de la tasca serà sempre visible als estudiants.

Requereix que l'estudiantat faci clic al botó Tramet

En versions prèvies de Moodle aquesta paràmetre es coneixia com “Habilita Envia per avaluar".

El botó Tramet permet a l'estudiantat pujar versions esborrany de la tasca fins que ja està llesta per corregir. Un cop cliquen el botó Tramet estan indicant al professor que han acabat de treballar en la tasca.

Nota: això vol dir que l'estudiant ja no podrà editar la tasca (altrament es podria invalidar treball de correcció que ja hagués fet el professor). Si l'estudiant es penedeix de la decisió i vol tornar a editar la tasca, haurà de demanar a algú amb permisos d'edició al curs els modifiqui l'estat i torni a posar Esborrany". Igualment el professor ho pot fer (per exemple si la tasca requereix que s'hi treballi més). Per a modificar l'estat de l'entrega o permetre a un estudiant que la torni a pujar obriu la Tasca i cliqueu a "Visualitza/Qualifica totes les trameses". A la taula de qualificació de la tasca localitzeu l'estudiant i cliqueu a la columna "Edita", i seleccioneu "Permet canvis a en la tramesa".

revert to draft.jpg

Si el valor del paràmetre és "No" els estudiants no han de prémer cap botó i se'ls permet fer canvis als fitxers pujats en tot moment. Aquest escenari pot ser d'aplicació en situacions en què el professorat facilita retroacció sobre els esborranys, o si la tasca és iterativa per naturalesa.

Si el valor del paràmetre és "No" però el professorat necessita aturar-ho per començar a corregir, es pot aturar els estudiants utilitzant "Impedeix canvis en la tramesa". També pot servir en els casos en què l'estudiant ha oblidat de prémer el botó Tramet i la correcció ja ha començat.

Per impedir canvis en les trameses obrliu la tasca i cliqueu al botó "Visualitza/Qualifica totes les trameses". A la taula de qualificacions localitzeu l'estudiant i cliqueu a la columna "Edita". Seleccioneu "Impedeix canvis en la tramesa".

prevent submission changes.jpg

Si voleu permetre canvis en la tramesa o impedir canvis en la tramesa per a un nombre d'estudiants o tota la classe, podeu usar el menú "Amb els , you can use the With selected menu at the bottom of the grading table. Click on the assignment activity, then click on the View/Grade all Submission link. Using the tick boxes in the Select column, tick relevant students or place a tick in the box at the top of Select column to select all students. Scroll to the bottom of the page and select either Lock Submissions, Unlock Submissions or Revert the submission to draft status and click Submit.

with selected.jpg

Requereix que els estudiants acceptin el compromís de tramesa

Nova funcionalitat
del Moodle 2.4!

Els administradors del lloc poden definir un text de compromís de tramesa, per exemple una declaració de que el treball és original i de la seva autoria, i que els estudiants han d'acceptar abans de pujar la seva tramesa. Això es fa des de Arranjaments>Administració del lloc>Connectors>Mòduls d'activitat>Tasca.

Si es prefereix, es pot fer servir el text per defecte Aquesta tasca conté únicament treball propi, excepte en aquelles parts en què he reconegut haver utilitzat la feina d'altres persones

Si els administradors han establert que els professors poden utilitzar un compromís de tramesa o no, aleshores apareixerà a la pàgina de paràmetres de la tasca. La secció #Submission_Statement explica com fer-ho des de l'administració del lloc.

Per a més detalls vegeu el blog "All my own work"

Quan aquest paràmetre és activat, els estudiants hauran de prémer un botó d'acceptació abans d'enviar la tasca

Si l'administrador ha forçat el compromís de tramesa per a tot el lloc, el professorat no tindrà aquesta opció a la pàgina de paràmetres però l'estudiant veurà i haurà d'acceptar el compromís de tramesa.

Notifications to graders

In previous Moodle versions this setting was singular and was known as “Email alerts to teachers”. In Moodle 2.3 onwards, you are able to choose whether graders receive email notifications whenever a student submits an assignment (early, on time and late) or whether graders only receive email notifications whenever a student submits an assignment late. Only teachers who are able to grade the particular assignment are notified. So, for example, if the course uses separate groups, teachers restricted to particular groups will not receive notifications about students in other groups.

See also: Using Moodle forum discussion Make default setting "no" re notifying graders

Students submit in groups

Nova funcionalitat
del Moodle 2.4!
If this box is ticked, then students are able to collaborate on an assignment. This might involve for example, working in the same online text area, or one student uploading an MS Powerpoint which another student downloads, improves and re-uploads to the common assignment area.

When grading, the teacher may choose to give a common grade and feedback to all students in the group or to give individual grades and feedback to each member.

If no groups have been made, then Moodle will make a default group of every student in the course.

For more details see this Youtube video Group Assignment 2.4

Require all group members submit

This setting will only appear if the teacher has ticked the "Require students click submit button" earlier. The assignment will not be classed as "submitted" until all members of the group have made a contribution. When one student has submitted, the other members of the group will be able to see who still has to submit.

Grouping for student groups

If a particular grouping is selected here, then the gradebook will display any other groups and non-grouped students in the "default group", while naming the group(s) that are in the chosen grouping. If "none" is selected, then the gradebook will display the names of all groups and put any non-grouped students in the "default group". See this forum post on grouping for student groups for examples of how this might be used.

Blind marking

Nova funcionalitat
del Moodle 2.4!

If this setting is enabled, then a teacher will not see the names of students who have submitted their assignments. Instead, they will see randomly generated Participant numbers. (The student view of the assignment does not change.) Once they have graded the assignment, it is however possible for teachers to see who submitted what by clicking on "Reveal student identities" in the Assignment settings.

Returning Marks to Students

Because of the nature of blind marking, the students cannot see the final grade until all of the students names have been revealed. This is found in Assignment Settings > Reveal Student Names. However, feedback comments will appear.

Note: Beacuse of this, the level of anonymity might not suit the privacy requirements of your establishment. See this tracker entry MDL-35390 - "Blind Marking is not so blind"

For more details on this feature, see this Youtube video Blind marking in 2.4.

Submission settings

Submission settings allow you to determine how you would like your students to submit their assignment.

submission settings.jpg

Note: You can now set up an assignment that allows both online text and file upload.

Online text

If set to Yes learners are able to compose and edit text on screen using the standard Moodle HTML Editor.

File submissions

File submissions allows learners to upload and edit one or more files to form their final submission.

Maximum number of uploaded files

If file submissions are enabled, this setting determines the maximum number of files which may be uploaded by each learner. As this figure is not displayed anywhere, it is suggested that it is mentioned in the assignment Description.

Maximum submission size

This setting specifies the maximum size per file of each of the files that the students can upload as part of their submission. This maximum upload size may only be equal to or less than the course limit (which in turn may only be equal to or less than the site limit). The maximum size of each file is displayed to students at the point where they upload files.

maximum file size.jpg

Submission comments

If enabled, students may leave comments into a text area associated with the assignment. Comments can be used for communication with the grading person, assignment progress description, to let students alert the marker about which file is the master file (in case of inter-linked files), or any other type of communication between student and marker.

Submission comments will appear in the grading table (click on the assignment activity, then click on the View/Grade all Submission button), in the Submission comments column. Submission comments allow two-way communication between the student and teacher.

submission comments.jpg

Feedback settings

Feedback settings allow you to determine the type of feedback you will provide to students.

feedback settings.jpg

Note: You can now determine whether you will provide feedback comments or feedback files to students, or a combination of both.

Feedback comments

Setting this to yes means that markers can leave feedback comments for each submission. Essentially what this does is enable the Feedback Comments column in the grading table (to access the grading table click on the assignment activity, then click on the View/Grade all Submission button).

feedback comments.jpg

Feedback comments are also accessible by clicking on the green tick in the grade column on the grading table.

feedback comments 2.jpg

Feedback files

Setting this to yes means that markers will be able to upload files with feedback when marking. These files may be the marked up student assignments, documents with comments, a completed marking guide, or spoken audio feedback. Essentially what this does is enable the Feedback Files column in the grading table (to access grading table click on the assignment activity, then click on the view/Grade all Submissions button).

feedback files.jpg

To upload feedback files click on the green tick in the grade column on the grading table.

feedback files 2.jpg

To upload a feedback file you can either use drag and drop or click Add to bring up the File picker.

All feedback will be displayed to students on the assignment submission page. The following screen shot demonstrates the view if both feedback comments and file feedback are set to Yes.

feedback view for students.jpg

Uploading multiple feedback files

Nova funcionalitat
del Moodle 2.4!

It is also possible to upload multiple feedback files as a zip, from the dropdown above the grading list:

mutiplefeedbackzip.png

To do this:

  1. Download the students' assignments using the "Download all submissions" link from the same dropdown menu;
  2. Extract the folder offline and add your comments to the student's submissions.Keep the names the same.
  3. Select the students' submissions and zip them into a new folder. Important: Don't just edit them inside their original folder and re-zip this; it will not work. The folder name does not matter as long as the feedback files have the same names as before.
  4. Upload this newly zipped folder.
  5. You will be presented with a confirmation screen displaying your feedback files.
Confirmation screen displaying the feedback files to be uploaded
Screen confirming uploaded feedback

Note:If you zip files on a Mac, you may get a folder included in the zip called _MACOSX_ which needs to be removed otherwise moodle will not recognise the changes in the files.

Offline grading worksheet

Nova funcionalitat
del Moodle 2.4!

If set to yes, the teacher will have a link to download the grading list as a spreadsheet. They will then be able to enter grades and feedback comments offline:

The empty gradebook on Moodle
The dropdown to download the list
Editing the grades offline

When the teacher has completed their grading offline, they can then upload the spreadsheet, confirm the changes and the grades and comments will be transferred over into Moodle's gradebook:

Uploading the grading worksheet
Confirming the changes
Grades and feedback transferred into Moodle

See also Offline grading worksheet blog post by Gavin Henrick.

Grade

Specify the maximum grade or Scale to be applied to the assignment. If you will not be giving a grade for the assignment, choose No Grade.

Grading method

There are 3 options:

Grade Category

Any custom Grade Categories that have been created within your site or course will be listed here and will be available for selection. Select the required Grade Category to add this assignment as a Grade item within this Category.

Common module settings

Group mode

When course group mode is turned on, the group mode can be one of three levels: No groups, Separate groups or Visible groups.

No groups - There are no groups and all students submit their assignments in one Assignment area

Separate groups - Students submit their assignments within a separate Group based submission area and teachers/trainers can sort submissions by Group or view All Participants.

Visible groups - All students submits their assignment within a single Assignment area but may choose which Group to associate their submission with before uploading. Teachers/trainers can sort submissions by Group or view All Participants.

Groupings

Groupings is an Advanced setting. A grouping is a collection of groups within a course. If a existing grouping is selected from the dropdown list, students assigned to groups within the grouping will be able to work together within the group mode specified above.

Visible

Choose whether to Show or Hide the assignment from learner view. A hidden assignment will be displayed greyed out on the main course page for those with teacher, creator, manager or admin type roles but invisible to students/learners.

ID number

Setting an ID number provides a way of identifying the assignment for grade calculation purposes. If the activity is not included in any grade calculation then the ID number field can be left blank.

The ID number can also be set in the gradebook, though it can only be edited on the activity settings page.

Restrict access settings

The Restrict access area becomes visible in Moodle activities and resource settings if Conditional Activities have been enabled.

Allow access from

The Access from date determines the day, month and year students may first access the activity via the assignment name link on the course page. To activate this option click in the Enable checkbox to add a tick.

Allow access until

The Access until date determines the day, month and year students may last access the activity via the assignment name link on the course page. To activate this option click in the Enable checkbox to add a tick.

Note: The difference between access from/to dates and availability settings for the activity is that outside the set dates the latter allows students to view the activity description, whereas access from/to dates prevent access completely.

Restrict access settings in Assignment

Grade Condition

This setting determines any grade conditions which must be met in order for students to access the activity. Multiple grade conditions may be set using the 'Add 2 grade conditions to form' button. If there are multiples completion conditions applied to an activity, it will only be accessible to learners when all grade conditions are met. See Conditional Activities for more information.

Before activity can be accessed

Before a learner has fulfilled the the Grade Conditions specified above and the activity is still inaccessible to them, you can choose whether to show the activity greyed-out on the course page with the grade conditions listed (restriction information) or to hide the activity from learner view entirely.

Locally assigned roles

In Settings > Assignment administration > Locally assigned roles selected users can be given additional roles in the activity. See the Using Moodle Custom role for 'Course Monitor' forum discussion for an example.

Assignment capabilities

Role permissions for the activity can be changed in Settings > Assignment administration > Permissions.

Site administration settings

The following configuration options are available for an administrator under Settings > Site administration > Plugins > Activity modules > Assignment.


Feedback plugin

The comments that are pushed to the gradebook from the assignment are limited to a single text only comment. An Administrator can specify which of the feedback plugins will be push comments to the gradebook. On a standard Moodle install the choices are "Feedback comments" (default) or "Feedback file" but there may be additional options if your Moodle install contains additional feedback plugins.

Show recent submissions

This option allows everyone to see notifications of submissions in Recent activity reports and the Recent Activity Block, within a course context. Note that the default for this option is No which means students will not be able to see when classmates have submitted or updated any Assignments.

Send submission receipt to students

This switch will enable submission receipts for students. Students will receive a notification every time they successfully submit an assignment.

Submission receipts settings

Submission Statement

Nova funcionalitat
del Moodle 2.4!

An administrator can enter text in the box here which will appear when students are about to submit their assignment.

Admin view of Submission statement set up screen - click to enlarge
Student view when about to submit - click to enlarge

Require that students accept the Submission statement

If this is enabled then every assignment on the site will display the statement for students to agree to. The option will not appear in the assignment settings for a teacher.

If it is left as the default "No", then teachers will have the choice within their own assignments to force this or not.



The following configuration options are available for an administrator under Settings > Site administration > Plugins > Assignment plugins. There are two main sections Submission plugins and Feedback plugins.

Submission plugins

File submissions

Enabled by default If set, this submission method will be enabled by default for all new assignments.

Maximum submission size An Administrator can specify the maximum size of any individual file uploaded within the assignment module across all courses on the site. This limit may be equal to or less than course file upload limit.

Online text submissions

Enabled by default If set, this submission method will be enabled by default for all new assignments.

Submission comments

Enabled by default If set, this submission method will be enabled by default for all new assignments.

submission plugin.jpg

Feedback plugins

Feedback comments

Enabled by default If set, this submission method will be enabled by default for all new assignments.

File feedback

Enabled by default If set, this submission method will be enabled by default for all new assignments.

Offline grading worksheet

Nova funcionalitat
del Moodle 2.4!

Enabled by default If set, this will be enabled by default for all new assignments


Managing assignment feedback plugins