Afegir una Lliçó

De MoodleDocs
La revisió el 08:54, 28 set 2013 per Lluïsa Nuñez (discussió | contribucions) (Lluisanunez ha desplaçat la pàgina Afegir una Lliçó- a Afegir una Lliçó on hi havia una redirecció i sense crear una nova redirecció)
Salta a:navegació, cerca

En aquesta pàgina trobareu la informació sobre els paràmetres de la lliçó que poden ser canviats pel professor quan visualitzeu la lliçó en el mode d'edició. Al crear una nova lliçó, Moodle primer mostrarà la pàgina de paràmetres de la lliçó. En qualsevol moment del disseny o compilació de la lliçó és possible editar els paràmetres de la lliçó.

Un cop reviseu els paràmetres de la lliçó i els hageu guardat, podreu (com a professors) anar al llistat de pàgines on podreu afegir, editar, moure o eliminar potencials de la lliçó.

Heu de tenir en compte que hi ha algunes diferències entre Moodle 1.5 i la 1.6 amb paràmetres addicionals. (Adoneu-vos que el paràmetre de la categoria de grups es mostra).


Com crear una lliçó

Passos

  1. Com a professor o administrador, aneu a la pàgina principal del curs.
  2. Si l'edició està desactivada premeu "Activa edició".
  3. Decidiu en quin tema o secció desitgeu afegir el lliçó.
  4. Feu clic sobre "Afegeix una activitat..." i després en "Lliçó"
  5. Ompliu el formulari amb la configuració desitjada. Podeu utilitzar les icones d'ajuda. Sempre podreu tornar a editar-ho.
  6. Feu clic en "Desa els canvis".
  7. Fer clic sobre el nom de la lliçó creada i omplir les pàgines, preguntes, respostes i salts desitjats.
  8. Feu clic en "Desa els canvis".

Important

  • El nombre mínim de preguntes és el requisit per a que s'assigni qualificació en la lliçó.
  • Recordi que s'afegirà automàticament la data límit, si existeix, com esdeveniment del curs en el calendari.

Suggeriments

  • Podeu escollir lliçó formativa o sancionadora segons si permetem repetir o no la lliçó.
  • Si les respostes no requerixen l'ús de l'editor HTML, és més ràpid i menys conflictiu utilitzar les caixes de text estàndar.
  • Quan s'utilitza un enllaç absolut amb el títol de la pàgina, sempre mostrarà la pàgina seleccionada encara que les canviïn d'ordre.
  • Si copiem i enganxem codi HTML en les pàgines de la lliçó, heu d'excloure les etiquetes de "html" i "body" inicials i finals.


General

Nom

Primer de tot heu de decidir el nom de la lliçó.

Cronometrat

Aquesta opció estableix un temps límit a la lliçó. Els estudiants veuran un cronometre en JavaScript i el temps es registrarà en la base de dades. Degut a la naturalesa inconsistent de JavaScript, el cronometre no desconnecta a l'estudiant de la lliçó quan el temps acaba, però qualsevol pregunta resposta desprès del límit no es comptabilitzada. El temps es comprova en la base de dades cada vegada que l'estudiant envia una pregunta.

Escriu un nombre (en minuts) per indicar el temps límit.

Nombre màxim de respostes/ramificacions

Aquest valor determina el màxim nombre de respostes que utilitzarà el professor. El valor per defecte és 4. Si una lliçó només utilitzarà preguntes de VERDADER o FALS podeu assignar-li el valor de 2. En anteriors versions de Moodle (quan no hi havia la vista reduïda) encara era més útil.

Aquest valor també s'utilitza per a assignar el màxim nombre de ramificacions que s'utilitzaran en la lliçó.

Podeu editar, de forma segura, aquest paràmetre en les lliçons ja creades. De fet, serà necessari si desitja afegir una pregunta amb moltes opcions o ampliar el nombre de ramificacions. Després de que hageu afegit les preguntes o capítols també podeu reduir el valor a un més "estàndar".


Opcions de qualificació

Practica la lliçó

Una lliçó de pràctica no es mostrarà en la Pàgina de Qualificacions.

Puntuació personalitzada

Aquesta opció li permet assignar un valor numèric a cada resposta. Les respostes poden tenir valors negatius o positius. S'assignarà automàticament a les preguntes importades 1 punt a cada resposta correcta i 0 punts a cada resposta incorrecta, podeu canviar-ho després d'importar-les.

Qualificació màxima

Aquest valor determina la màxima qualificació que es pot obtenir amb la lliçó. El rang va des de 0 a 100%. Aquest valor pot canviar-se en qualsevol moment. Els canvis tindran un efecte immediat en la pàgina de qualificacions i els alumnes podran veure les seves qualificacions en diferents llistes. Si la qualificació és ajustada a 0 no apareixerà en la lliçó cap pàgina de qualificació.

Estudiant es pot repetir

Aquesta opció determina si els alumnes poden realitzar una lliçó més d'una vegada. El professor pot decidir que la lliçó conté material que els alumnes han de conèixer en profunditat, en aquest cas s'hauria de permetre que l'alumne repeteixi la lliçó. D'altre banda si el material s'utilitza com examen no s'hauria de permetre.

Quan els alumnes se'ls permet repetir la lliçó, la qualificació que apareix en la pàgina de qualificacions correspon al terme mitjà de qualificacions, al millor resultat obtingut en les repeticions. El següent paràmetre determina quina d'aquestes dues alternatives de qualificació s'utilitzarà.

Adverteix que l'Anàlisis de Preguntes sempre utilitza les respostes dels primers intents, i que les repeticions subsegüents no són tingudes en compte.

L'opció per defecte és "Sí", significa que els alumnes poden repetir la lliçó. S'espera que només sota condicions excepcionals es seleccioni l'opció "No".

Gestió de les repeticions

Quan es permet als estudiants reprendre o repetir la lliçó, aquesta opció permet escollir al professor la classe de qualificació final de l'alumne, per exemple, en la pàgina de qualificacions. Pot ser la mitja, la primera o la millor qualificació de les obtingudes en tots els intents o repeticions de la lliçó.

Podeu canviar aquesta opció en qualsevol moment.

Mostra la puntuació acumulada

Puntuació provisional: Quan s'activa aquesta opció, cada pàgina mostrarà els punts que l'estudiant ha obtingut del total de punts possibles. Per exemple, si un estudiant ha contestat correctament quatre preguntes de 5 punts i ha fallat una pregunta, la puntuació provisional serà de 15/20 punts.


Control de flux

Permet a l'estudiant la revisió

Si seleccioneu aquest paràmetre el botó de revisió apareixerà en la última pantalla per encoratjar l'estudiant a navegar per la lliçó des del principi. Assegureu-vos de seleccionar els paràmetres de forma de permetre que els estudiants canviïn les seves respostes.

Mostra el botó de revisió

Aquesta opció mostra un botó després d'una pregunta contestada incorrectament, permetent a l'estudiant intentar respondre-la de nou. No és compatible amb les preguntes de resposta oberta, de forma que no ho seleccioni si està fent servir aquest tipus de preguntes.

Nombre màxim d'intents (d'un estudiant)

Aquest paràmetre determina el nombre màxim d'intents que tenen els estudiants per a respondre qualsevol de les preguntes d'una lliçó. En els cassos de preguntes que no tenen respostes, per exemple preguntes curtes o numèriques, aquest valor indica el nombre de vegades que pot respondre abans de que ho envii a la següent pàgina de la lliçó.

El valor per defecte és 5. Valors per sota poden desanimar a l'estudiant abans de resoldre la pregunta. Valores alts poden produir frustració quan l'alumne "no ho entén".

Si assignem el valor 1 donem a l'estudiant una única opció per a respondre cada pregunta. Això produeix un comportament similar al dels qüestionaris excepte que cada pregunta es presenta en una pàgina individual.

Noteu que aquest valor és un paràmetre global i que s'aplica a tots les preguntes de la lliçó sense tenir en compte el tipus de pregunta. Recordi que aquest paràmetre no s'aplica quan els professors comprovin les preguntes o quan naveguin per la lliçó. No són registrats en la base de dades el nombre d'intents realitzats ni les qualificacions obtingudes pels professors, ja que en realitat els professors haurien de conèixer totes les respostes!

Acció després d'una resposta correcta

L'acció normal és seguir el salt de pàgina tal com s'ha especificat en la resposta. En la majoria dels cassos es mostrarà la pàgina següent de la lliçó. Es porta a l'estudiant a través de la lliçó seguint un camí lògic des de el principi fins el final.

No obstant això el mòdul Lliçó pot utilitzar-se també basant-se en les targetes (flash-cards). Es mostra (opcionalment) a l'estudiant alguna informació i se li formula una pregunta habitualment de forma aleatòria. No hi ha principi ni final establerts, sinó simplement un conjunt de targetes que es mostren unes amb altres sense ajustar-se a un ordre particular.

Aquesta opció permet dues variants molt similars al comportament de les targetes. L'opció "Mostra una pàgina no vista" mai mostra dues vegades la mateixa pàgina (fins i tot si l'estudiant no ha contestat correctament la pregunta associada amb la pàgina o la targeta). L'altre opció ("Mostra una pàgina no contestada") permet a l'estudiant veure pàgines que puguin haver aparegut abans, però només si ha contestat erròniament a la pregunta associada.

En les lliçons a base de targetes el professor pot decidir si utilitza totes les targetes de la lliçó o només un subconjunt aleatori. Això es porta a lloc a través del paràmetre "Nombre de pàgines (targetes) per mostrar".

Si voleu que l'estudiant vagui directament d'una pregunta a la següent independentment de si la seva resposta és correcta o no: en els paràmetres de la lliçó determini el "Nombre màxim d'intents" a 1. Tingueu en compte que el missatge de "correcte / incorrecte" seguirà mostrant-se al estudiant quan contesti les preguntes. Si no voleu que aquesta retroacció es mostri (està per defecte) llavors heu d'entrar els vostres pròpis missatges (p.ex. "continueu", "---", etc.) Si no voleu que es mostrin cap missatge visible, llavors entreu espais com a retroacció: & n b s p ; (sense espais).

Mostra la retroacció per defecte

Moodle1.7

Si seleccioneu "Sí" i no hi ha retroacció per una pregunta en particular, la resposta per defecte és "Resposta Correcta" i "Resposta Incorrecta".

Si seleccioneu "No", llavors quan no trobi una retroacció per una pregunta en particular, no es mostrarà cap retroacció. L'usuari serà re-dirigit automàticament a la pàgina que toqui.

Nombre mínim de preguntes

Aquest valor determina el nombre mínim de preguntes que seran utilitzades per calcular la puntuació de l'estudiant. Però no forceu a l'estudiant a respondre tantes preguntes dins la lliçó. És una paràmetre a fixar per el professor quan la lliçó conté una o més ramificacions.

Per exemple, si fixeu el paràmetre a 20 us assegureu que les qualificacions es donen si i nomé si els estudiants han vist com a mínim aquest nombre de preguntes. Prenem el cas d'un estudiant que vegi només una única ramificació en una lliçó, per exemple, 5 pàgines i contesti a totes les preguntes associades correctament. I que després escolleixi acabar la lliçó (assumint, cosa bastant raonable, que existeix aquesta opció a la Taula de ramificacions del nivell superior). Si no heu ajustat el paràmetre la seva qualificació seria de 5 sobre 5, un 100%. No obstant si fixem el valor en 20, la seva qualificació quedaria reduïda a 5 sobre 20, un 25%. En el cas d'un altre estudiant que passa a través de totes les ramificacions i veu, per exemple, 25 pàgines i contesta totes les preguntes correctament menys dues la seva qualificació seria de 23 sobre 25, un 92%.

Si s'utilitza aquest paràmetre, llavors la pàgina de l'obertura de la lliçó hauria de dir quelcom com:

En aquesta lliçó s'espera que respongui com a mínim a n preguntes. Vostè pot respondre a més si ho desitja. No obstant si vostè respon menys de n preguntes la seva qualificació serà calculada com si hagués respòs a n.

Òbviament "n" s'ha de substituir pel valor real que s'ha donat aquest paràmetre, que indica als estudiants quantes preguntes han de respondre i quantes s'espera que contestin.

Nombre de pàgines (targetes) per mostrar

Aquest valor s'utilitza només en les lliçons de tipus Targeta (Flash Card). El seu valor per defecte és zero i significa que totes les Pàgines/Targetes seran mostrades en la lliçó. Quan el valor és diferent a zero es mostraran aquest nombre de pàgines. Després de mostrar aquest nombre de Pàgines/Targetes ve el final de la lliçó i es mostra la qualificació obtinguda per l'estudiant.

Si el valor que s'assigna és superior al nombre de pàgines de la lliçó es mostraran totes les pàgines.


Formatatge de la lliçó

Diapositives

Aquesta opció permet mostrar la lliçó com una sessió de diapositives, amb una amplada, alçada i color de fons personalitzats fixes. Es mostrarà una barra de desplaçament basada en CSS si el contingut de la pàgina excedeix l'amplada o l'alçada seleccionades. Les preguntes es fraccionaran en el mode de pas de diapositives, per defecte les taules de ramificació ja es mostren com una diapositiva. Els botons etiquetats per l'idioma per defecte com "Següent" i "Anterior" apareixeran en els extrems drets i esquerra de la diapositiva si tal opció és seleccionada en la pàgina. La resta dels botons apareixeran centrats a sota de la diapositiva.

Noteu que l'amplada i l'alçada s'indiquen en píxels, i el color de fons amb un codi de 6 lletres.

Mostra el menú esquerre

Aquesta opció mostra un llistat de les pàgines (taules de ramificacions) de la lliçó. Les pàgines de preguntes, les pàgines de clústers, etc., no es mostraran per defecte (podeu escollir el mostrar les pàgines de preguntes marcant aquesta opció a la pregunta).

  • Barra de progrés

Mostrarà la barra de progrés a la part inferior de la Lliçó. Actualment la barra de progrés funciona millor amb una lliçó linear.

Mentre calcula el percentatge completat, les taules de ramificacions i les pàgines de preguntes que s'han contestat correctament conten per el progrés de la lliçó. Mentre calcula el nombre total de pàgines en la lliçó, els clústers i les pàgines amb clústers només conten com una única pàgina i la pàgina del Final del Clúster i la pàgina del Final de la Taula de Ramificació queden excloses. Totes les altres pàgines conten en el nombre total de pàgines de la Lliçó.

Nota: els estils predeterminats (p.ex. color, imatge de fons, etc) de la barra de progrés es poden modificar a mod/lesson/styles.php.

Control d'accés

Lliçó protegida per contrasenya

Si es selecciona aquesta opció, l'estudiant no podrà accedir a la lliçó a menys que escrigui la contrasenya.

Dependent de

Moodle1.6

En la versió 1.6 una lliçó pot dependre d'una altre.

Condició o condicions de dependència

Moodle1.6

Hi ha 3 dependències possibles que poden utilitzar-se de forma independent o combinades entre elles. Temps dedicat (minuts) es refereix a quant temps ha estat l'alumne en el seu últim intent en la lliçó (no s'acumula). Completat significa que l'estudiant ha intentat una pregunta. I per últim Qualificació major de (%) que no va falta descriure-la.

Disponible des de i Data límit

Aquí podem decidir les dates per a l'obertura i final de la lliçó.


Altre

Enllaça a una activitat

Un cop acabada la lliçó, utilitzeu el menú desplegable per oferir a l'estudiant l'opció d'anar a una altre activitat.

Finestra emergent de fitxer o pàgina web

Al començament d'una lliçó s'obre una finestra emergent. Per exemple podria ser un arxiu de música o un acord.

Vista d'arbre

En versions prèvies al 1.6. Aquesta opció mostrara un llistat de les pàgines i preguntes presents en la lliçó en forma d'enllaços. Les pàgines apareixeran en blau i les preguntes en vermell. Això facilita la navegació quan la lliçó té moltes pàgines.

Mostra les puntuacions més altes

Es mostrarà una llista de les puntuacions més altes d'aquesta lliçó. L'estudiantat que obtingui una d'aquestes puntuacions pot triar amb quin nom apareix a la llista. Els noms es passaran pel filtre de paraules censurades.

Les puntuacions més altes no es mostren si l'opció "Practica la lliçó" està activada.

Nombre de puntuacions màximes mostrades

Escriviu un nombre per a especificar quantes qualificacions de la zona alta es mostraran.

Usa els paràmetres d'aquesta lliçó com els valors per defecte

Seleccioneu "Sí" abans de guardar la lliçó, els ajustos que hagi escollit per a aquesta lliçó es convertiran en els valors per defecte la pròxima ocasió en que crei una lliçó per a aquest curs.

Visible per a estudiants

Mostrar o ocultar la lliçó als estudiants.



Afegir una primera pàgina a la Lliçó

Un cop heu decidit els paràmetres de la lliçó (a dalt), s'us pregunta que voleu fer. Lliçó pàgina inicial 1.6.JPG Per saber més sobre com importar preguntes, importar PowerPoint, afegir una taula de ramificació o com afegir una pàgina de preguntes.

Veure també

Aneu a Lliçons per tenir una visió general d'aquest mòdul.