Rols

De MoodleDocs
Salta a:navegació, cerca

Moodle1.7


Rols

Les versions anteriors de Moodle tenien rols predefinits i fixos. No resultava senzill canviar allò que un professor o un estudiant, per exemple, podien fer. Aquests rols predefinits resulten adequats per a molts usuaris, però d'altres precisen d'una major flexibilitat per a regular com els usuaris veuen i interactuen amb el sistema.

Un rol és un estatus d’un usuari en un context particular. Ser professor, estudiant, moderador d’un fòrum o visitant són exemples de rols. Però, si estem autoritzats, podem crear tants rols osibles acciones que se pueden llevar a cabo en Moodle (borrar discusiones, añadir actividades,com necessitem per a adaptar-nos a les necessitats del grup, de manera que, per exemple, els estudiants que tinguin assignats el Rol A puguin respondre els missatges dels fòrums mentre que els estudiants que tinguin assignat el Rol B no puguin respondre’ls.

Definició de termes:

  • Un rol és un identificador de l’estatus de l’usuari en un context particular. Professor, estudiant o moderador de fòrum són exemples de rols.
  • Una habilitat és una descripció d’una funcionalitat particular de Moodle. Les habilitats (o capacitats) estan associades als rols. Per exemple, mod/forum:replypost és l’habilitat que permet respondre els missatges dels fòrums.
  • Un permís és un valor que s’assigna a una capacitat per a un rol en particular. Per exemple, permetre o prohibir, són permisos possibles.
  • Un context és una "àrea" a Moodle en la qual es poden assignar rols als usuaris. Un curs, les diferents activitats, els blocs, etc. són exemples de contexts.

Contexts

Els contexts s’organitzen de forma jeràrquica i els seus permisos es transfereixen des dels contexts 'superiors' als 'inferiors'. L’ordre jeràrquic és el següent:

  • Context de sistema - accessible a través del bloc d’administrador (nivell superior)
  • Context de categoria de curs - accessible a través de la pàgina de categories de cursos (parental = lloc)
  • Context de curs - accessible a través del bloc d’administració del curs (parental = categoria de curs o lloc)
  • Context de mòdul - accessible mentre s’edita el mòdul (parental = curs)
  • Context de bloc - accessible mentre el mode d’edició està activat (parental = lloc o curs)
  • Context d’usuari - accessible a través de la pestanya de Rols en el perfil d’usuari (parental = lloc)

En assignar un rol a un usuari en un context determinat li estem garantint els permisos propis d’aquest rol en el context actual i en tots els contexts de rang inferior. Per exemple, si assignem un professor a una categoria de cursos, aquest professor ho serà per a tots els cursos que contingui la categoria; si s’assigna a un estudiant el rol d’usuari d’un curs tindrà aquest rol per a aquest curs, incloent tots els blocs i activitats del curs.

Habilitats

Les habilitats s’afegeixen i es controlen a través dels rols. En altres paraules, un rol consisteix en una llista d’habilitats o capacitats per a cada un de les possibles accions que es poden dur a terme a Moodle (esborrar discussions, afegir activitats, etc.). La versió 1.7 permet tenir un control sofisticat però alhora flexible sobre allò que els participants poden o no poden ver.

Podeu consultar tots els documents relacionats amb les habilitats

Actualizació a la 1.7

La actualizació a la versió 1.7 se ha fet de la manera més senzilla possible. Els rols existents (administrador, professor, estudiant, etc.), i les habilitats ja definides es recuperen de manera automàtica. Això es fa creant els rols per defecte tant al lloc com als cursos, i assignant als usuaris actuals els seus rols corresponents. Els rols per defecte tindran les capacitats per defecte que hi tenen associades, imitant les presents a la versió 1.6. Així, sense cap modificació als rols Moodle funcionarà gairebé exactament a com ho feia abans de l'actualització.

Enllaços