Ajuda:Com editar una pàgina
Aquesta pàgina serveix per a editar la documentació de Moodle (MoodleDocs). Aquest és un tipus de programa similar al mòdul wiki estàndard però més robust.
Pestanya d'edició
Cada pàgina de MoodleDocs té una pestanya d'edició (edita) a la part superior. Aquest enllaç us permetrà editar la pàgina que esteu veient. Intenteu editar una pàgina en aquesta Àrea de jocs. Cobrirem més característiques de format i MoodleDocs especial a sota.
Mostra previsualització
En el mode d'edició, el botó de Mostra previsualització a la part inferior de la pàgina us permet veure quin aspecte tindrà la pàgina que esteu editant, abans que la deseu realment. Tots cometem errors, aquesta característica us permet veure'ls immediatament. Utilitzar Mostra previsualització abans de desar els canvis també us permet provar els canvis de format i altres edicions sense abarrotar la pàgina d'història, i té més avantatges. No oblideu desar allò que heu editat després de la previsualització!
Edició del resum
Abans que deseu la pàgina, es considera una bona pràctica introduir un resum molt breu dels canvis en la casella de resum, sota la casella d'edició.
Formatació
La majoria de la formatació en MoodleDocs es fa normalment amb l'etiquetatge de MediaWiki - no necessiteu aprendre HTML!
Negreta i cursiva
La negreta i la cursiva es fan envoltant una paraula o frase amb múltiples apòstrofs ('):
''cursiva''
apareix com a cursiva. (2 apòstrofs als dos costats)'''negreta'''
apareix com a negreta. (3 apòstrofs als dos costats)'''''negreta i cursiva'''''
apareix com a negreta i cursiva. (5 apòstrofs als dos costats)
Títols i subtítols
Els títols i subtítols són una manera fàcil de millorar l'organització d'un article.
Els títols poden crear-se així:
==Nivell d'encapçalament més alt==
(2 signes d'igual)===Subtítol===
(3 signes d'igual)====Un altre nivell més baix====
(4 signes d'igual)
Si un article té al menys quatre títols, es generarà automàticament una taula de continguts.
Sagnats
La manera més senzilla de sagnar és posar dos punts (:
) al començament de la línia. Com més signes de dos punts poseu, més profund serà el sagnat del text. Una nova línia marca el final del paràgraf sagnat p.ex.
Aquest està alineat fins al final a l'esquerra.
:Aquest està sagnat lleugerament.
::Aquest està més sagnat.
es mostra com
- Aquest està alineat fins al final a l'esquerra.
- Aquest està sagnat lleugerament.
- Aquest està més sagnat.
- Aquest està sagnat lleugerament.
Llistes
Com es veu | Què teclegeu |
---|---|
indica el final de la llista. |
* * Les ''llistes no numerades'' són senzilles de fer: ** comenceu cada línia amb un asterisc *** més asteriscs volen dir més nivell de profunditat *Una nova línia *en una llista indica el final de la llista. |
indica el final de la llista. |
# Les llistes numerades també són bones ## molt organitzades ## fàcils de seguir #Una nova línia #en una llista indica el final de la llista. |
Preservació del format
Com es veu | Què teclegeu |
---|---|
Els espais inicials són una altra manera de preservar el format. Posar un espai al començament de cada línia impedeix que el text sigui reformatat. |
Els espais inicials són una altra manera de preservar el format. Posar un espai al començament de cada línia impedeix que el text sigui reformatat. |
També podeu utilitzar les etiquetes
<pre>
al voltant del codi i d'un altre text preformatat.
o utilitzar el bloc de text i l'eina nowiki.
Enllaços
Els enllaços a altres pàgines són el cor d'un wiki i de MoodleDocs.
Enllaços wiki
Per a fer un enllaç wiki, simplement poseu la paraula entre claudàtors dobles, com ara:
[[Àrea de jocs]]
. Si seleccioneu el text i utilitzeu l'eina "internal link" obtindreu el mateix resultat.
Si voleu utilitzar altres paraules diferents al títol de l'article com a text de l'enllaç, podeu fer-lo afegint la barra vertical "|" com a divisor seguida del nom o text alternatius.
Per exemple, si voleu fer un enllaç a la Àrea de jocs, però voleu que digui "el meu text" podríeu escriure com: [[Àrea de jocs|el meu text]]...
Apareixeria com: el meu text... però enllaçaria a la Àrea de jocs.
Enllaços externs
La manera més fàcil de fer un enllaç extern és simplement teclejar l'URL sencer de la pàgina que voleu enllaçar p.ex. http://moodle.com.
Per a fer que l'enllaç es mostre diferent a la URL, utilitzeu un claudàtor al començament i un altre al final. Si voleu fer un enllaç a moodle.com, teclegeu [http://moodle.com/]
Això mostrarà l'enllaç com un número entre claudàtors, com ara: [1]. També hi teniu l'eina "external link" amb què podeu ajudar-vos.
Si voleu que l'enllaç aparegui amb el text que especifiqueu, afegiu un títol alternatiu després de l'adreça separat per un espai (no una barra vertical). Així, si voleu que l'enllaç aparegui com a Moodle, només heu de teclejar [http://moodle.com Moodle]
.
Enllaços a categories
Una categoria és un tipus de pàgina índex, una pàgina d'enllaços llistats en ordre alfabètic. En el mode de visualització de la pàgina, a la part inferior apareix una llista de categories a les quals s'enllaça una pàgina.
Per a posar una pàgina en una categoria, només cal que teclegeu [[Categoria:]]
, i poseu el nom de la categoria entre els signes de dos punts i els claudàtors.
Per tal d'enllaçar directament a una categoria utilitzeu [[:Categoria:Professorat | professorat]]
, això es mostrarà com professorat. Fixeu-vos en els dos punts precedents ":", ja que és diferent a [[Categoria:Professorat | professorat]]
. La segona opció posarà la pàgina actual en la categoria del professorat tal i com s'ha esmentat dalt.
Aquesta pàgina està enllaçada a la categoria simple "MoodleDocs".
Enllaços entre idiomes
Simplement teclegeu [[es:Títol de la pàgina corresponent en espanyol]]
en el Moodle Docs català o, [[ca:Títol de la pàgina corresponent en català]]
en la Moodle Docs en espanyol, al final de la pàgina, sota l'enllaç de categoria. Els enllaços apareixeran automàticament en el bloc "Altres idiomes".
Per a enllaçar a una pàgina de MoodleDocs d'un altre idioma, simplement teclegeu [[:en:Títol de la pàgina d'un altre idioma]]
i l'enllaç anirà a la documentació de l'altre idioma.
Enllaços a pàgines d'usuaris
Els noms d'usuari poden enllaçar-se a una pàgina d'usuari. Per exemple, [[Usuari:Helen Foster|Helen Foster]] apareixerà com Helen Foster i enllaçarà a la seua pàgina d'usuària. Els comentaris d'altres usuaris es deixen normalment en la pestanya de discussió (discussió) de la pàgina dels usuaris.
Pàgina de discussió
La pestanya de la pàgina de discussió (discussió) s'utilitza per a debatre sobre la pàgina. De vegades abans de fer una edició en la pàgina la primera vegada, és una bona idea comprovar la pàgina de discussió. Pot ser formatada de la mateixa manera com una pàgina principal, així que pot ser utilitzada per a mostrar un esborrany d'una proposta de canvi.
Les converses en les pàgines de contribució han de ser signades i datades teclejant quatre titlles ~~~~. Això es mostrarà com Helen Foster 06:35, 19 February 2007 (WST), per exemple.
Pàgina d'historial
La pestanya de la pàgina d'historial (historial) permet examinar els canvis entre diferents edicions. També és possible revertir (tornar a) una edició d'una versió prèvia. Normalment això es deixa a la persona que administra, però de ben segur que podeu corregir les vostres edicions recents.
Pàgina vigilada i no vigilada
Una pàgina vigilada (seguiment) apareixerà en "la meva llista de pàgines vigilades" quan algú edita la pàgina. Hi ha una pestanya al costat de historial que actua com a commutador entre vigilada i no vigilada. També hi ha a la part inferior de la pàgina en el mode d'edició el quadre de verificació "Vigila aquest article".
Vegeu també
- MediaWiki Help:Editing
- Help:HTML in wikitext
- Convertidor de HTML a MediaWiki
- Firefox Wikipedia extension - L'extensió del Firefox que fa l'edició de les pàgines wiki més senzilla en afegir una nova barra d'eines en el vostre navegador i en proveir nous elements de menú en el menú contextual (tecla dreta del ratolí).