Edició del qüestionari

De MoodleDocs
(S'ha redirigit des de: mod/quiz/edit)
Salta a:navegació, cerca

Com editar un qüestionari

En la pantalla d'edició del qüestionari, podeu crear i categoritzar les preguntes per afegir-les tot seguit al qüestionari. El que es veu a la pantalla depèn de si els estudiants ja han intentat resoldre'l o no.

Abans que els estudiants hagin intentat resoldre'l

A l'esquerra de la pantalla, veureu un bloc que mostra les preguntes afegides al qüestionari actual. Si es tracta d'un qüestionari nou no hi haurà preguntes, i es mostrarà el missatge Encara no s'han afegit preguntes.

A la dreta veureu un menú de selecció de categories anomenat Categoria i un botó Edita categories. Les categories serveixen per a organitzar les preguntes del qüestionari dins del curs i poden actuar com a contenidors per compartir preguntes entre cursos. Es mostra una categoria anomenada Per defecte.

Creació de categories

Podeu començar creant una nova categoria que contingui les preguntes del qüestionari. Premeu el botó Edita categories. Aquesta acció us trasllada a la pàgina Afegir categories de preguntes.

És un bon costum crear categories per organitzar les preguntes. De vosaltres depèn el nivell de detall de les categories, però és normal optar per categories més detallades, que més tard es poden combinar amb grups més grans si ho trobeu adient. Per exemple, podeu separar preguntes relatives a un tema en diferents conceptes. En un moment posterior, resultarà més fàcil agrupar-les que separar-les.

Creació de preguntes

Un cop creades les categories, és el moment d'afegir preguntes.

  1. Seleccioneu la categoria on desitgeu afegir una pregunta, al menú emergent Categoria.
  2. L'àrea per sota de la categoria mostrarà llavors un bloc de creació de preguntes.
  3. Seleccioneu el tipus de pregunta que desitgeu crear al menú desplegable Crea una nova pregunta.
  4. Ompliu el formulari corresponent al tipus de pregunta que escolliu.
  5. Premeu Desa els canvis.

Cada tipus de pregunta disposa d'un formulari propi amb opcions específiques.

Importació de preguntes

Si disposeu d'un banc de preguntes en format de text, o si no voleu fer servir la interfície web per crear les preguntes, podeu importar-les d'un fitxer de text. La versió nativa de Moodle admet vuit formats, també proporciona una forma fàcil de crear nous formats d'importació si coneixeu la programació en PHP.

Si ja coneixeu un format determinat, pot resultar més fàcil escriure les preguntes en un fitxer de text que no pas fer servir la interfície web, ja que només us caldrà escriure les preguntes, sense haver d'esperar que la pàgina es recarregui desprès d'escriure cadascuna de les preguntes.

Els formats disponibles per defecte són:

Format GIFT
Admet preguntes d'Opcions múltiples, Vertader/Fals, Resposta breu, Aparellament i Numèrica.
Format Aiken
És una forma fàcil d'escriure preguntes d'Opcions múltiples per a la seva posterior importació. Es tracta d'un format molt fàcil i llegible.
Format Missing Word (o Paraula omesa)
Recomanable quan es vol crear un conjunt de preguntes d'Opcions múltiples amb una paraula absent.
Format AON
Similar a l'anterior, excepte que crea preguntes d'aparellament a partir de preguntes d'elecció múltiple.
Blackboard i Blackboard V6+
Si el que voleu es traslladar un qüestionari de Blackboard a Moodle, podeu exportar el curs i després importar els blocs de preguntes a Moodle fent servir el format Blackboard.
Format WebCT
De moment, el format WebCT només admet importació de preguntes d'Opcions múltiples i de Resposta breu.
Format Course Test Manager
Permet importar preguntes de Course Test Manager de Course Technology.
Respostes incrustades (Cloze)
Cloze és un format de preguntes i respostes múltiples amb les respostes niades. La seva construcció pot resultar una mica enutjosa, però constitueix una manera única de fer preguntes.

Afegir preguntes a un qüestionari

Un cop creades les preguntes, només falta afegir-les al qüestionari.

Les icones << a l'esquerra de les preguntes s'utilitzen per afegir preguntes individuals al qüestionari. Podeu seleccionar diferents preguntes, marcant la casella que apareix també a l'esquerra de la llista de preguntes i prement el botó << Afegeix al qüestionari que es troba al final de la llista: així s'afegeixen totes les preguntes a l'hora. Per afegir totes les preguntes podeu fer servir l'enllaç Selecciona tot.

Un cop afegides les preguntes al qüestionari, apareixen al costat esquerre de la pantalla, a la llista de preguntes del qüestionari. Les preguntes continuen apareixent a la dreta, però només es poden afegir al qüestionari una vegada. Si seleccioneu una pregunta ja afegida i la torneu a afegir, no passarà res.

Un cop afegides les preguntes al qüestionari, podeu canviar l'ordre de les preguntes fent clic en les icones en forma de fletxa al costat esquerre de la llista de les preguntes.

També podeu determinar la qualificació de cada pregunta. Assignant el número de punts de cada pregunta a la columna del qüestionari fixeu el pes relatiu de cada pregunta al qüestionari, d'aquesta manera assigneu el nivell d'importància de cada pregunta. També caldrà que fixeu la Qualificació màxima del qüestionari complet, que no ha de ser estrictament la suma de les qualificacions de les preguntes individuals. Les qualificacions assolides pels estudiants s'escalaran depenent de la qualificació màxima. Després d'ajustar les qualificacions de les preguntes individuals heu de prémer Desa els canvis per a fer-ho efectiu.

Afegir preguntes aleatòries

Quan poseu una pregunta aleatòria en un qüestionari, per cada intent s'escull a l'atzar una pregunta de la categoria seleccionada.

Si feu un qüestionari amb preguntes aleatòries, cada estudiant i cada intent tindrà un conjunt totalment diferent de preguntes cada cop que respongui el qüestionari.

Cal observar que es poden barrejar preguntes aleatòries i no aleatòries si desitgeu assegurar-vos l'aparició de certes preguntes. En aquest cas, assegureu-vos que no incloueu cap pregunta no aleatòria de la categoria aleatòria, per evitar que es puguin repetir les mateixes preguntes.

La qualificació màxima de la pregunta serà sempre la que escolliu com a qualificació per a la pregunta aleatòria.

Visualització prèvia de las preguntes

En fer clic en la lupa que apareix al costat de la pregunta, s'obrirà una finestra de visualització prèvia on podreu provar la pregunta.

Quan acabeu de realitzar el qüestionari, en podeu fer una visualització prèvia fent clic en la pestanya Visualització prèvia. Aquesta acció us portarà a la pàgina Vista prèvia d'un qüestionari, però en mode de Visualització prèvia del professor.

Després d'haver intentat resoldre el qüestionari

Si ja s'han produït intents de resoldre el qüestionari, veureu un avís que indica que no es poden afegir ni eliminar preguntes. Si resulta indispensable realitzar els canvis al qüestionari, podreu eliminar els intents de resoldre el qüestionari (podeu accedir a ells fent clic en x Estudiants ha fet y intents, on x són el nombre d'estudiants i 'y' el nombre d'intents.

Si no voleu eliminar els intents de solució, encara podreu introduir alguns canvis com mostrar les preguntes a partir de les sub-categories o mostrar també preguntes antigues (per realitzar qualsevol d'aquestes accions, limiteu-vos a marcar la casella apropiada).

Nota: Aquesta pàgina conté extractes del llibre Using Moodle de Jason Cole.